Menu

Op dinsdag 24 september organiseren wij een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden over een mogelijke onderzoeksboring op de Raamdijk in het buurtschap Stad van Gerwen in de Gemeente Nuenen. Er zijn verschillende specialisten aanwezig, zoals geologen, boor-experts en deskundigen die meer over het vergunningentraject kunnen vertellen. Ook zijn er vertegenwoordigers van de gemeente Nuenen aanwezig.

Het doel van de wetenschappelijke onderzoeksboring is om de kansen van aardwarmte voor deze regio in kaart te brengen.

  • Wanneer:         Dinsdag 24 september
  • Tijdstip:            19:30 – 21:00 uur
  • Locatie:            De Watermolen van Opwetten, Opwettenseweg 203 in Nuenen

Aanmelden

Meldt u s.v.p. aan door een mail te sturen naar info@scanaardwarmte.nl. Dan kunnen we onze bezetting aanpassen op het aantal aanmeldingen. Tijdens deze avond kunt u op elk moment binnenlopen.

Zoektocht naar een geschikte locatie

Ruim 1,5 jaar geleden is de zoektocht naar een locatie in de regio Eindhoven gestart. Er zijn ongeveer 30 locaties onderzocht. Niet elke locatie is geschikt om een boring uit te voeren. Er moeten veel zaken kloppen, zoals onder andere de aanwezigheid van verschillende aardlagen boven elkaar, de mogelijkheid om die aardlagen met één boring aan te kunnen boren en te onderzoeken, afwezigheid van breuken, een goed toegankelijk (of toegankelijk te maken) perceel én voldoende ruimte om de boring uit te kunnen voeren. Van alle onderzochte locaties is er op dit moment één overgebleven: een perceel aan de Raamdijk in het buurtschap Stad van Gerwen in de Gemeente Nuenen.

De percelen van koeien- en schapenboer Cees Hogenhout in Ouder-Amstel, waar de eerste SCAN boring plaatsvond, zijn in juli en augustus cultuurtechnisch hersteld. Door de vele neerslag eerder dit jaar was de grond lange tijd te nat om te kunnen bewerken.

Inmiddels is de originele veenlaag weer boven op de aangebrachte grond geplaatst, is het geotextiel (waterdoorlatend kunststof weefsel) verwijderd en zijn beide percelen geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid.

In goed overleg is ervoor gekozen om een kruidenrijk grasmengsel te gebruiken in plaats van standaard raaigras. Dit mengsel (NutriHerb Engels) bestaat uit grassen, klavers, vlinderbloemigen en kruiden zoals chichorei, karwij en smalle weegbree. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid, zorgt voor meer biodiversiteit, is gezond voor het vee en kan goed tegen droogte.

Over een aantal maanden kunnen de schapen en het jongvee van Cees het land weer op.

Aan de Graafsebaan in Heesch wordt binnenkort een tijdelijke onderzoeksboring naar aardwarmte uitgevoerd door SCAN. Het doel van deze boring is de potentie van aardwarmte voor deze regio in kaart te brengen. Op deze locatie gaat SCAN met één boring meerdere aardlagen onderzoeken. Aardlagen lopen in de ondergrond vaak ver door. Een boring op een strategisch gekozen locatie, zoals bij de Graafsebaan, levert informatie op voor een veel groter gebied. Zoals de noordelijk delen van de provincies Noord-Brabant en Limburg en ook delen van de provincies Gelderland en Utrecht.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden aan de Graafsebaan zijn in juli gestart. Na de bouwvak worden deze werkzaamheden hervat en worden ook twee tijdelijke inritten naar de boorlocatie gerealiseerd. Naar verwachting wordt de boortoren eind oktober opgebouwd. Daarna start de boring inclusief het onderzoek en vervolgens wordt de boortoren afgebouwd. Dit duurt tussen de 10 – 14 weken. Ten slotte wordt het terrein hersteld en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Het SCAN-onderzoek heeft geen invloed op de toegankelijkheid van de Graafsebaan voor weggebruikers, en eventuele overlast wordt zoveel mogelijk beperkt.

Er is contact met de gemeente over de mogelijkheid van het tegelijkertijd uitvoeren van het SCAN project en de herinrichting van de Graafsebaan (werkzaamheden van de gemeente). Vanuit SCAN zijn er geen belemmeringen voor een dergelijke gelijktijdige uitvoering.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en de meest actuele planning van het aardwarmteonderzoek op de locatiepagina Heesch.

In een eerder bericht gaven wij aan dat van de 50 – 60 onderzochte locaties in regio De Bilt – Zeist er twee geschikt zijn voor een tijdelijke onderzoeksboring naar aardwarmte. Het gaat om een perceel aan de Utrechtseweg in De Bilt (ter hoogte van het hotel en ten oosten van het groencentrum) en een perceel nabij woonwijk Brugakker in Zeist. De voorkeur gaat ernaar uit om het onderzoek uit te voeren vanaf de locatie aan de Utrechtseweg in De Bilt.  

SCAN gaat voor deze locatie starten met het aanvragen van de benodigde vergunningen en het maken van het ontwerp van de boorput en boorlocatie. Ervan uitgaande dat dit succesvol verloopt, zal de onderzoeksboring aan de Utrechtseweg plaatsvinden. Dat betekent dat we voor nu geen verdere acties gaan ondernemen met betrekking tot de locatie nabij Brugakker in Zeist. 

SCAN kijkt uit naar een onderzoeksboring in deze regio, om zo de potentie van aardwarmte hier goed in beeld te krijgen. 

Updates via de mail 

Wilt u via de mail op de hoogte gehouden worden over de onderzoeksboring? Meldt u dan aan voor onze updates. Heeft u vragen? Die beantwoorden wij graag! Stuur een mail naar info@scanaardwarmte.nl


De voorkeurslocatie voor de onderzoeksboring in de regio De Bilt – Zeist