Menu

Op dinsdag 20 februari organiseren wij een informatieavond over het aardwarmteonderzoek aan de Graafsebaan in Heesch. We informeren bewoners, bedrijven en geïnteresseerden graag over ons voornemen voor een tijdelijke onderzoeksboring en beantwoorden alle vragen die er zijn. Er zijn diverse specialisten aanwezig, zoals geologen en mensen met boorervaring.

Het doel van het wetenschappelijke onderzoek, dat hopelijk rond de zomer van start gaat en maximaal 6 maanden duurt (inclusief op- en afbouw), is om de potentie van aardwarmte voor deze regio in kaart te brengen.

  • Wanneer: 20 februari 2024
  • Tijdstip: 19:30 – 21:00 uur
  • Locatie: Restaurant Clemens, Willibrordusweg 81 in Oss

Tijdens deze avond kunt u op elk moment binnenlopen. U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar: info@scanaardwarmte.nl

Op woensdag 31 januari is de laatste vergunning voor de locatie in het zoekgebied West-Brabant Noord verleend. Dat houdt concreet in dat SCAN in februari aan de slag kan gaan met de aanleg van de tijdelijke boorlocatie aan de Krukweg in Heijningen, gemeente Moerdijk. Eind maart wordt, naar verwachting, gestart met de daadwerkelijke onderzoeksboring die ongeveer twee maanden zal duren.

Meer informatie over deze locatie vindt u op de locatiepagina Krukweg.

De werkzaamheden rondom het seismisch onderzoek op lijn 64, 65 en 66 zijn afgerond. Deze lijnen maken deel uit van het aanvullend seismisch onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd ter ondersteuning van de onderzoeksboring in het zoekgebied Ede-Veenendaal.

Lijn nummer 64 is 4 kilometer lang en loopt van de Rijksweg naar Benedeneind. Lijn nummer 65 is ook 4 kilometer lang en loopt parallel aan lijn 64 die iets lager ligt. Lijn nummer 66 is bijna 5 kilometer lang en deze loopt boven langs de gemeente Veenendaal onder de Klomp door.

SCAN is op de onderzoeklocatie in Ouder-Amstel op een diepte van ongeveer 2227 meter aangekomen. Dit is de maximale diepte van deze onderzoeksboring. De zandstenen van het Slochteren-reservoir zijn aangetroffen en hebben hier een dikte van meer dan honderd meter. Het onderzoeken van deze zandsteenlaag was het hoofddoel van deze onderzoeksboring. SCAN heeft al veel data kunnen verzamelen. Zo is er bijvoorbeeld een 80 meter lange gesteentekern genomen in deze gesteenteformatie. Op dit moment worden de laatste metingen uitgevoerd.

Dat de boorfase is afgerond betekent niet dat het onderzoek is afgelopen. Het is daarom nu nog te vroeg om mededelingen te doen over de doorlatendheid van de aangetroffen zandstenen. De komende tijd worden nog meer data verzameld. Zo wordt er in de zandsteenlaag waar we nu aangekomen zijn onder andere een zogenaamde ‘puttest’ uitgevoerd. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid water uit de laag omhoog en weer teruggepompt zoals dat ook zou gebeuren tijdens de winning van aardwarmte. Dit vertelt ons veel over de potentie van deze laag voor de winning van aardwarmte. Naar verwachting is het onderzoek op deze locatie eind december klaar. Daarna wordt het terrein teruggebracht in de originele staat.

Gesteentekernen door SCAN verzameld uit de Slochteren Formatie