Menu
meer onderzoek
Onderzoek naar aardwarmte op ultra-diepte

Meer onderzoek

SCAN verzamelt kennis van de Nederlandse ondergrond. Dit gebeurt aan de hand van seismisch onderzoek, onderzoeksboringen en door bestaande data opnieuw te bewerken. Daarnaast vinden er nog verschillende andere (bureau)onderzoeken plaats om vast te stellen welke gebieden in Nederland mogelijk geschikt zijn voor projecten met aardwarmte. Het gaat hier vooral om onderzoek op zeer grote diepte.

Ultradiepe geothermie

Wanneer we dieper dan zo’n vier kilometer op zoek gaan naar aardwarmte, hebben we het over ultradiepe geothermie (UDG). Op die diepte kan water bijvoorbeeld een temperatuur van meer dan 120 graden krijgen. Dat is aantrekkelijk, maar UDG is voor Nederland nieuw. Reden waarom een eerste onderzoek is gedaan naar de meest veelbelovende aardlaag: de zogenoemde ultradiepe laag Dinantien.

Het eerste rapport is in april 2019 gepubliceerd. In dit onderzoek zijn metingen uit eerdere boringen naar de Dinantien kalkstenen gebruikt om gesteente-eigenschappen te bepalen. Hieruit blijkt dat deze kalksteen vaak weinig poreus en doorlaatbaar is, behalve als scheurtjes en karsten (oplossing van kalksteen in water) gevormd zijn. Ook zijn de gemeten temperaturen in eerdere boringen, drukken en vloeistofsamenstellingen in dit onderzoek bij elkaar gebracht. Hieruit blijkt dat de temperaturen vaak hoger zijn dan normaal op het niveau van het Dinantien.

Bekijk hier het rapport SCAN Dinantien WP2-2-3