Menu
03 mei 2024
  • Categorie:
  • West-Brabant Noord (boorlocatie in Heijningen)

Onderzoeksboring in Heijningen bereikt diepste punt

Op 4 mei verwachten we het diepste punt van de SCAN-boring in Heijningen te bereiken, op ongeveer 838 meter. We gaan daar een 45 miljoen jaar oude zandsteenlaag onderzoeken. Deze laag heet het Zand van Brussel Laagpakket en heeft een dikte van ongeveer 180 meter. Aardlagen lopen in de ondergrond vaak ver door en daarom kan één boring informatie opleveren over een veel groter gebied. Zo verzamelen we met deze boring gegevens die relevant zijn voor het westen van Brabant, Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland.  

Als we het diepste punt bereikt hebben zullen wij onder andere de eigenschappen van het Zand van Brussel Laagpakket onderzoeken en testen in welke mate die laag water kan doorlaten. Er wordt dan een zogenoemde ‘productie- en injectietest’ uitgevoerd waarbij water uit en weer terug in de laag wordt gepompt. Deze doorlatendheid is belangrijk voor de winning van aardwarmte. Alle verzamelde materialen en gegevens zullen worden onderzocht en de resultaten worden publiek beschikbaar gemaakt. 

Vervolgens start de afbouw van de boortoren en de boorlocatie. Dit zal maximaal 5 weken duren. Daarna wordt de locatie teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zaaien van gras. We houden hier goed toezicht op in samenwerking met de grondeigenaar. 

Updates via de mail

Wilt u via de mail op de hoogte gehouden worden over de onderzoeksboring in Heijningen? Meldt u dan aan voor onze updates. 

Heeft u vragen? Die beantwoorden wij graag! Stuur een mail naar info@scanaardwarmte.nl

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.