Menu
seismisch onderzoek
We brengen de ondergrond in kaart

Seismisch onderzoek

Overal is aardwarmte. Maar niet overal zijn de aardlagen geschikt om de warmte uit de bodem te halen. Door middel van seismisch onderzoek kunnen we in kaart brengen waar de ondergrond wel geschikt is.

Seismisch onderzoek is vergelijkbaar met het maken van een echo bij een zwangere vrouw. In dit geval worden geluidsgolven de grond ingestuurd. De onderliggende structuren en aardlagen kaatsen de golven terug, waarna geofoons (grondmicrofoons) de signalen aan het aardoppervlak opvangen. De reistijd van de geluidsgolven levert een schat aan gegevens op. En daarmee kunnen we – tot wel 6 km diep – een  beeld schetsen van de ondergrond.

Technieken

Seismisch onderzoek wordt in Nederland al sinds de jaren ‘50 uitgevoerd. We hebben dus ruime ervaring. Afhankelijk van de situatie kiezen we uit drie manieren om de geluidsgolven op te wekken: via schotgaten, vibroseis of airgun.

Schotgatseismiek wordt gebruikt op land en geeft het meeste inzicht op grote diepten. Het werkt als volgt: op 40 tot 100 meter afstand van elkaar worden gaten geboord met een doorsnede van acht centimeter tot maximaal 40 meter diep. Hierin wordt een kleine lading springstof geplaatst. De gaten worden vervolgens geheel afgedicht met klei. Als de lading wordt ontstoken, ontstaan geluidsgolven. Aan het oppervlak is dan een doffe plof te horen en dichtbij kunnen lichte trillingen te voelen zijn. Dit is vergelijkbaar met een voorbijrijdende vrachtwagen. 

Bij vibroseismiek brengen speciale vrachtwagens (vibrotrucks) de ondergrond in trilling met trilplaten. Dit voelt als het voorbijrijden van een zware vrachtwagen of trein. De trillingen zijn alleen voelbaar in de omgeving van de truck. Vibroseis is alleen mogelijk op een harde ondergrond en wordt daardoor vaak op wegen toegepast. 

Airgunseismiek wordt in het water gebruikt. Daarbij wordt samengeperste lucht in het water losgelaten. De schokgolf oefent druk uit op de bodem en veroorzaakt zo de geluidsgolven die de grond ingaan. Ook hier hoor je een doffe plof en in het water kunnen luchtbubbels ontstaan.

Voor SCAN maken we vooral gebruik  van schotgatseismiek. Bekijk voor een uitgebreide beschrijving van deze techniek de video of lees verder.

Waar doen we nu seismisch onderzoek Lees meer