Menu

Er worden op dit moment werkzaamheden uitgevoerd in de omgeving van De Bilt, Zeist, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Het gaat hier om het opwekken van de voor het onderzoek benodigde geluidsgolven. Omdat dit een gebied is waar veel wegen en spoorwegen lopen is ervoor gekozen om deze werkzaamheden in de avonduren uit te voeren tussen 19.30 en 22.00 u. Dan is er minder omgevingsgeluid dat ruis veroorzaakt voor de gevoelige ontvangers. Hierdoor wordt de data kwaliteit sterk verbeterd. Door de rustigere tijdstippen is het onderzoek in de omgeving mogelijk wel beter hoorbaar.

De avondwerkzaamheden vinden plaats van 27 januari tot en met 8 februari en zijn dus gisteravond al van start gegaan. De omgeving en betreffende gemeentes zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden die zouden starten op 31 januari. Dit is gecommuniceerd in de buurt, op sociale media en op de gemeentelijke pagina’s. Deze startdatum was onjuist. Dit heeft voor enige verwarring gezorgd bij omwonenden. Hiervoor onze excuses. De berichtgeving zal worden aangepast. In de weekenden wordt er niet gewerkt met uitzondering van een kort onderzoek langs de A12 bij Bunnik op zaterdag 29 januari overdag.

In de omgeving van Heemstede zijn op sommige plekken Duitstalige brieven verstuurd. Dit is uiteraard niet goed en wij bieden daar onze excuses voor aan. Het gaat om de omwonendenbrief om het seismisch onderzoek aan te kondigen voor lijn 37.  Indien u moeite heeft gehad om de inhoud te begrijpen, u kunt de juiste brief hier terugvinden. Omwonendenbrief

Eind 2020 werd in Noord-Brabant de 1000e kilometer aan seismische data opgehaald. Vorige week stond de teller in Amstelveen alweer op 1500 kilometer! SCAN is sinds de start van het onderzoek in 2019 al in 127 Nederlandse gemeenten actief geweest, maar ook in enkele Belgische en Duitse gemeenten. Om deze mijlpaal te vieren werd de crew van Rossingh Geophysics getrakteerd op een saucijzenbroodje.

Als deze fase van het onderzoek straks is afgerond zal SCAN in totaal ongeveer 1800 kilometer aan nieuwe seismische data verzameld hebben. “Helaas geen saucijzenbroodjes moment meer in het verschiet voor de veldcrew. Wel zal straks voor de SCAN boringen aanvullend seismisch onderzoek hard nodig zijn, dus we zullen zeker niet stil zitten” zegt Rutger Peenstra, projectleider van het seismisch onderzoek.

Sinds de start in 2019 is het seismisch onderzoek geheel zonder incidenten met ernstig letsel uitgevoerd. Dat is een enorme prestatie als je weet dat er in totaal 200.000 uur aan het onderzoek gewerkt is. Op topdagen zijn soms wel 70 mensen aan het werk op verschillende locaties. “Het is een enorme logistieke operatie die constant in beweging is” zegt Rutger Peenstra, projectleider van het seismisch onderzoek. “Dat ’s avonds iedereen weer veilig en gezond naar huis gaat is het allerbelangrijkste. We zijn dan ook blij met het resultaat en waarderen enorm de wijze waarop aannemer Rossingh Geophysics invulling geeft aan veilig en verantwoord werken. Ik ben trots dat dat hartstikke goed gaat”.

Aan veiligheid werken we iedere dag. De omstandigheden waarin de operatie uitgevoerd worden veranderen voortdurend en dat vraagt iedere keer weer om een gedegen voorbereidingen met aandacht voor de uitdagingen die veranderende omstandigheden met zich mee brengen. Zo heeft de crew de afgelopen maanden veel op open water gewerkt, zo’n operatie vergt een heel andere aanpak dan een uitvoering op land en die is tot in de puntjes voorbereid. Daarmee haalt het onderzoek dus niet alleen heel veel waardevolle data binnen, maar wordt dat heel veilig en verantwoord uitgevoerd. Niet alleen voor de crew, maar ook met een minimale impact voor de omgeving.