Menu
22 januari 2024

SCAN ziet af van onderzoeksboring in zoekgebied Haarlem-Amsterdam West

SCAN stopt met de voorbereidingen voor een onderzoeksboring in het zoekgebied Haarlem-Amsterdam West. Dit is besloten op basis van nieuwe gegevens die verzameld zijn met de onderzoeksboring in Ouder-Amstel en aanvullend seismisch onderzoek. Hiermee is al zo veel informatie verzameld dat een boring in het zoekgebied Haarlem-Amsterdam West geen relevante nieuwe inzichten meer op zou leveren over de potentie van aardwarmte van dit gebied.

Uit de onderzoeksboring in Amstelland en nieuw verzamelde seismische gegevens in Haarlem-Amsterdam West blijkt dat de Vlieland Zandsteen, de laag die SCAN in Haarlemmermeer wilde onderzoeken, vergelijkbaar is met hoe deze onder Ouder-Amstel werd aangetroffen. De laag, die tijdens de boring in Amstelland ook onderzocht werd maar niet het hoofddoel was, bleek in die boring niet geschikt voor de winning van aardwarmte.

In Ouder-Amstel werd wel aangetoond dat de laag waar het onderzoek zich voornamelijk op richtte, de Formatie van Slochteren, hier meer dan 100 meter dik is en bestaat uit waterdoorlatende zandstenen. De gegevens die in Ouder-Amstel werden verzameld kunnen ook bijdragen aan een inschatting van de geschiktheid van de Formatie van Slochteren voor de winning van aardwarmte in het voormalige zoekgebied Haarlem-Amsterdam West. Uit eerder SCAN-onderzoek is wel al gebleken dat de laag in het zoekgebied Haarlem-Amsterdam West sterk verbreukt is en daardoor mogelijk minder geschikt is voor de winning van aardwarmte.

De gemeente Haarlemmermeer en de direct omwonenden zijn over het besluit op de hoogte gebracht en de vergunningaanvragen voor het onderzoek in dit gebied zullen worden stopgezet. Op dit moment werkt SCAN nog aan de voorbereiding voor twee andere onderzoekslocaties in de zoekgebieden Oss en West-Brabant Noord. Naar verwachting worden beide boringen in 2024 uitgevoerd. De werkzaamheden aan de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel zijn afgerond en de locatie wordt opgeruimd.

SCAN is op dit moment ook op zoek naar geschikte locaties in de zoekgebieden Ede-Veenendaal, Apeldoorn-Deventer, Utrecht, Eindhoven en Kempen. Hou de SCAN website in de gaten voor updates over de verschillende gebieden en locaties.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.