Menu
Krukweg, Heijningen

Onderzoeksboring West-Brabant Noord

Eind 2022 maakte SCAN vier nieuwe zoekgebieden bekend waaronder het zoekgebied West-Brabant Noord. In deze gebieden werd daarna verder gezocht naar een geschikte locatie voor een mogelijke onderzoeksboring naar de potentie van aardwarmte. Deze locatie werd gevonden aan de Krukweg in Heijningen, gemeente Moerdijk. SCAN zal na de geslaagde eerste onderzoeksboring in Ouder-Amstel hier een tweede onderzoek uitvoeren. Naar verwachting wordt deze onderzoeksboring in 2024 uitgevoerd.

SCAN wil op de locatie aan de Krukweg informatie verzamelen over aardlagen die interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Op deze locatie kunnen wij met één boring meerdere aardlagen onderzoeken. Deze lagen lopen in de ondergrond vaak ver door. Een boring op een strategisch gekozen locatie, zoals bij de Krukweg, levert daarom informatie op voor een veel groter  gebied: het zuidwesten van Nederland. Specifiek voor het westen van Brabant, Zeeland, en het zuiden van Zuid-Holland.

Status en planning
 • Februari 2024

  Start opbouw locatie

 • Eind maart 2024

  Start opbouw boortoren

 • Begin april 2024

  Start onderzoek

 • Eind mei 2024

  Einde onderzoek

 • Eind juni 2024

  Afbouw boortoren

Huidige fase West-Brabant Noord:

Fase:

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Fase 8

Werkzaamheden op locatie afgerond

? Alle werkzaamheden zijn afgerond en de locatie is opgeruimd. SCAN is klaar met deze onderzoeksboring. De locatie kan daarmee terug gebracht worden in de originele staat en binnen een half jaar is er niets meer van het onderzoek te zien.
Locatie van werkzaamheden
Boorlocatie
Waarom hier boren?

We gaan met deze SCAN-boring een ongeveer 45 miljoen jaar oude zandsteenlaag onderzoeken, deze heet het Zand van Brussel Laagpakket. We verwachten dat deze aardlaag hier zo’n 630 meter diep ligt. De laag heeft een dikte van ongeveer 180 m. Ook onderzoeken wij hier de zandsteenlagen van het Laagpakket van Berg en de Formatie van Tongeren (ongeveer 30 miljoen jaar oud). Deze liggen hier op een diepte van 430 meter en de verwachting is dat deze samen een dikte hebben van zo’n 110 meter. Wij willen graag weten of die lagen er zijn en in welke mate zij water kunnen doorlaten.

Download onze flyer

Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

SCAN Flyer Downloaden

"

"De Sahara onder Amsterdam onderzoeken met de onderzoeksboring in Amstelland "

Adriaan Janszen

Geoscientist EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo

"

"De booractiviteiten kon de koeien en schapen niet deren "

Cees Hogenhout

Koeien- en schapenboer

Lees meer Scan aardwarmte logo
marten ter borgh

"

"SCAN biedt meer zekerheid over de kansen van aardwarmte "

Marten ter Borgh

Geoscientist EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.

Contactformulier

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.