Menu

De booractiviteiten konden de koeien en schapen niet deren

“In februari 2022 werd ik door Hanneke van SCAN gebeld, die aangaf dat ze op zoek was naar een stuk grond en in september 2023 begon de opbouw van de boorlocatie op mijn land aan de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel. Dat vond ik gaaf, ik was er zelfs een beetje trots op.” Koeien- en schapenboer Cees Hogenhout is de eerste grondeigenaar die zijn land tijdelijk aan SCAN heeft verhuurd voor een onderzoeksboring naar aardwarmte.

“Ik vind het mooi om mijn steentje bij te dragen aan de energietransitie. Van een land vol met zonnepanelen en windmolens, word ik niet heel blij. Het open Hollandse landschap moet dienen als voedselproductie. Dus toen SCAN voorbijkwam was ik meteen geboeid en wilde ik meer weten over het onderzoek en wat dat allemaal inhoudt. Het begon met een kop koffie aan mijn keukentafel en vervolgens groeide ik het proces in. Bijgestaan door diverse SCAN medewerkers, mijn buurman Jan (die aannemer is) en andere externen. Het proces verliep prettig, met geduld. Ik kreeg budget van SCAN om professionals in te huren die mij advies en bijstand konden verlenen. De samenwerking voelt goed. SCAN denkt en helpt mee en komt mij tegemoet waar nodig.”

In augustus 2023 was het zover. Cees maaide voor de laatste keer zijn gras en paddenschermen werden geplaatst. De padden kregen zo de mogelijkheid van het land af te komen, zonder weer terug te springen naar de boorlocatie in spe. In september werd het terrein opgebouwd, op 1,5e hectare. De aanleg van de boorlocatie duurde ongeveer zes weken en vervolgens werd in een week tijd de boortoren geplaatst.

“Tussen mijn boerderij en de boorlocatie zit zo’n 350 meter afstand inclusief een dijk. Ook ligt er een openbare weg tussen. Dus het zicht en geluid werd voor een deel opgevangen door de dijk. Van de boring zelf hebben we hier op mijn erf niets gehoord. Oordoppen hebben we dus niet gebruikt. Bij de op- en afbouw van de boorlocatie reden er meer vrachtwagens, maar daar had ik geen last van. Mijn dochters moesten wel even wennen aan het licht, ze hebben namelijk geen gordijnen boven. Omdat het winter was, vonden ze het eigenlijk wel fijn. Mijn vrouw moest juist wennen toen de boorlocatie weg was, toen was het weer een donker gat waar we op uitkeken.”

De koeien van buurman Peter graasden rond de boortoren alsof er niets aan de hand was. Ze gingen eerst wel even kijken, uit nieuwgierigheid, maar daarna gingen ze weer stoïcijns door met grazen. Cees had het idee dat z’n schapen die daar regelmatig stonden, het geeneens door hadden. “Omwonenden vroegen soms wat er op mijn land gebeurde. Maar er waren ook mensen die het niet hadden opgemerkt. Daar heb ik mij wel over verbaasd. De meest gestelde vraag was of de boortoren ook weer wegging.”

Het perceel van Cees is nog niet afgewerkt. Dat komt omdat het veel heeft geregend, waardoor de grond te nat is om te egaliseren en gras te zaaien. ”Dat kan je niet pushen. Ik heb goed contact met SCAN en Antea over de afhandeling van deze laatste stap. Wat ik prettig vind is dat er ook wordt meegedacht over wat ik wil laten zaaien. Wil ik grasland of kruidenrijk grasland? Kruidenrijk gras zorgt voor een verrijking van mijn grond, dat vind ik wel mooi. Een taxatiebureau volgt de komende jaren mijn grasopbrengst. Zodat ik eventuele compensatie ontvang van SCAN als ik minder grasopbrengst heb. Nu moet ik geduld hebben, het zal nog wel even duren voordat ik mijn land weer kan gebruiken, daar kijk ik naar uit!”

Video’s onderzoeksboring in Ouder-Amstel

Er zijn twee video’s gemaakt van deze boring. De timelapse video toont in 2 minuten de opbouw, het onderzoek en de afbouw van de boorlocatie. Ook is er een video die meer uitlegt over het proces.

 

Functie: Koeien- en schapenboer

Publicatiedatum: 27 mei 2024