Menu

Aanvullende seismische data

Deze 9 aanvullende lijnen werden verzameld als voorbereiding op de locatiekeuze voor een (mogelijke) onderzoeksboring in de zoekgebieden Ede-Veenendaal, Apeldoorn-Deventer, Eindhoven, West-Brabant Noord en Haarlem-Amsterdam West. In totaal wordt er nu nog eens bijna 57 kilometer aanvullende seismiek beschikbaar gemaakt.

Vibroseismiek testlijn

In zoekgebied Haarlem-Amsterdam-West is op lijn 59 een test uitgevoerd met een alternatief voor schotgatseismiek; de ‘Storm eVibe-vibroseisbron’. Van deze lijn is een versie beschikbaar met de normale methode en een met het alternatief.

Cross-spreads

Van de lijnen 59 en 60 (L3EBN2023A) en 64, 65 en 66 (L3EBN2023B) zijn ook cross-spreads beschikbaar. Ook werden er 4 km  widelines verzameld (lijn nummer en 64-65). Meer informatie over de cross-spreads en widelines vindt u hier.

Het SCAN team laat kernmateriaal onderzoeken uit oude boringen die werden uitgevoerd in Midden- en West Nederland in de periode tussen 1950 en 2012. Het doel van deze toevoegingen aan het SCAN-onderzoek is om een completer beeld te krijgen van het afzettingsmilieu van de Formatie van Slochteren tijdens het Rotliegend (Perm). Deze lagen zijn interessant voor aardwarmtewinning in Midden- en West Nederland door de mogelijke goede doorlatendheid en diepteligging van dit reservoir. De data van de afgeronde onderzoeken is beschikbaar via NLOG. U kunt de nieuwe onderzoeksresultaten vinden onder de documenten tab bij de betreffende boring in het NLOG portaal.
De onderzoeksresultaten voor de volgende boringen zijn nu toegevoegd:

Put Afgerond
ZEW-01 Data beschikbaar via NLOG
BLA-01-S1 Data beschikbaar via NLOG
WEP-01 Data beschikbaar via NLOG
JPE-01 Data beschikbaar via NLOG
WSP-01 Data beschikbaar via NLOG
WRV-01 Data beschikbaar via NLOG
DRO-01 Data beschikbaar via NLOG
EMO-01 Data beschikbaar via NLOG
WGF-01 Data beschikbaar via NLOG
KAM-01-S1 Data beschikbaar via NLOG
EPE-01 Data beschikbaar via NLOG
SLD-03 Data beschikbaar via NLOG

U vindt een overzicht van alle kernstudies op de pagina ‘uitvoering onderzoeksstudies‘.

Tijdens het KNGMG mini-symposium over ‘Seismiek in de energietransitie’ op 30 mei 2024 sprak Henk van Lochem over verschillende toepassingen van seismiek en andere vormen van data-acquisitie en processing voor geothermie.

In deze (Engelstalige) presentatie komt de door SCAN verzamelde 2D seismische data en het herbewerken van bestaande seismiek uitgebreid aan bod. Aangegeven is hoe keuzes zijn gemaakt waar nieuwe seismische lijnen zijn geschoten en welke lijnen zijn herbewerkt.

Er wordt verder in gegaan op speciale seismische acquisitie en herbewerking in de vorm van wide-lines, cross-spreads en seismische inversie. Ook worden de SCAN onderzoeksboringen als belangrijke opvolging en aanvulling op de seismische data besproken.”

In deze presentatie, met een zeer technische focus, geven wij een overzicht van de SCAN Amstelland-boring. De doelen, de verwachtingen, de data acquisitie en de eerste, voorlopige bevindingen van deze eerste SCAN onderzoeksboring worden doorlopen. De presentatie is met name bedoeld voor (ondergrond)uitvoerders die aan de slag gaan met deze boorgatgegevens. Andere geïnteresseerden kunnen hierin ook meer (technische) achtergrond te vinden over de boring en de resultaten.

Deze SCAN-boring werd succesvol uitgevoerd en alle data is volgens plan verzameld. Er werd een 112 meter dik Slochteren zandsteenaquifer aangetroffen met een hoge porositeit. De temperatuur van het daar aangetroffen water was ongeveer 82 °C. De grote hoeveelheid verzamelde data heeft de onzekerheden over het geothermiepotentieel van een groot gebied (o.a. het zuidelijk deel van Noord-Holland, delen van Utrecht en Flevoland) verkleind. De analyse van de kernen is nog gaande en de resultaten zijn daarom voorlopig. De productie- en injectietesten zijn niet gemakkelijk te interpreteren en ook daar wordt op dit moment nog verder labonderzoek naar gedaan