Menu

Als onderdeel van het SCAN-project kreeg het GTO-team van EBN begin 2018 de opdracht om 2D op land verzamelde bestaande seismische data te herbewerken. Het doel van het herbewerkingsproject was om de nieuw verworven SCAN 2D seismische gegevens aan te vullen met de modernste herbewerking van vintage 2D-gegevens.

In totaal werden er 11 herbewerking projecten uitgevoerd, bestaande uit 451 vintage 2D-seismische lijnen met een totale lijnlengte van ongeveer 7.504 km. De projecten zijn uitgevoerd tussen oktober 2018 en augustus 2023.

Dit rapport geeft details over de door SCAN uitgevoerde herbewerking projecten, geeft een overzicht van de toegepaste seismische 2D-verwerkingsvolgorde, vat de belangrijkste leerpunten samen, bespreekt observaties en geïdentificeerde problemen die tijdens de herbewerking zijn gedaan en toont enkele geselecteerde voorbeelden van de herbewerkingsresultaten

Tijdens de landelijke seismische campagne heeft het SCAN programma voornamelijk gebruik gemaakt van 2-dimensionale lijnen. Dit is de meest kosten efficiënte manier is om voor een groot gebied veel informatie te verzamelen. Om een (onderzoeks)boring voor te bereiden en een geschikte locatie te vinden is 2D seismiek echter vaak niet voldoende. Een 3-dimensionale seismische survey kan hier beter inzicht bieden. 3D seismiek is echter erg duur. Daarom heeft SCAN onderzoek gedaan naar een twee andere opties voor het vormgeven van de verzameling van seismische gegevens.

Bij de ‘widelines’ methode wordt er een extra 2D seismische lijn geconstrueerd op basis van gegevens van twee parallelle lijnen die vlakbij elkaar lopen, tussen die lijnen in. Hierbij worden op de ene lijn ook de signalen van de andere lijn opgenomen, en vice versa. De ‘cross-spread’ methode bestaat uit twee of meer 2D lijnen die elkaar in rechte of schuine hoeken kruisen. Ook hier worden op de lijnen ook signalen van de schoten op de andere lijnen geregistreerd en vice versa waardoor er rond de kruispunten van de lijnen toch een simpel 3D-beeld ontstaat. Beide methoden blijken succesvol en leveren de benodigde data voor een fractie van de kosten van een 3D survey of een dicht 2D raster. Er wordt geconcludeerd dat de widelines en cross-spread methode voor het SCAN programma erg nuttig zijn gebleken.

Download hier het SCAN CrossSpread Widelines rapport (Engelstalig)

Download hier een shapefile met alle cross-spreads.

Dit pakket bestaat uit 71 lijnen met een gemiddelde lengte van 12 kilometer. De lijnen hebben een totale lengte van 815 kilometer. De lijnen liggen in Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De gegevens zijn afkomstig uit seismische onderzoeken die in de jaren 70 en 80 uitgevoerd zijn.

Dit pakket bestaat uit 55 lijnen met een gemiddelde lengte van 16 kilometer. De lijnen hebben een totale lengte van 900 kilometer. De lijnen liggen in West-Friesland en deels in de kop van Noord-Holland, de regio Twente en in het gebied tussen de gemeenten Woerden en Alphen aan den Rijn. De gegevens zijn afkomstig uit seismische onderzoeken die in de jaren 70 en 80 uitgevoerd zijn in opdracht van NAM en Petroland.