Menu
12 december 2023

Werken aan de SCAN boring: twee verhalen

Rondom de onderzoeksboring in de gemeente Ouder-Amstel spak SCAN met twee teamleden. Adriaan Janszen, die als geoscientist verantwoordelijk is voor de verkenning van de aardlagen in deze SCAN-boring over wat hij verwacht te kunnen vinden. Ook spraken we met Reinout Storm, projectleider van de SCAN onderzoeksboringen over zijn achtergrond en hoe de kennis en technologie uit olie- en gasboringen nu kan worden ingezet voor aardwarmte onderzoek. Lees beide verhalen op de testimonial pagina.

De Sahara onder Amsterdam onderzoeken

Er is in dit gebied nog nooit een boring gedaan om aardwarmte te onderzoeken, maar we denken wel dat hier interessante lagen aanwezig zijn, legt Adriaan uit. Waar nu Nederland ligt was het vroeger namelijk heel erg droog. Amsterdam was 260 miljoen jaar geleden een woestijn, een Sahara-achtige omgeving. Die zandgrond van toen ligt nu, in de vorm van zandsteen, op zo’n 2200 meter diep onder deze regio en die lijkt interessant voor het winnen van aardwarmte. Of dat ook zo is heeft vooral te maken met de doorlaatbaarheid. Kan het water dat zich daar bevindt goed door het gesteente stromen? Dat is de belangrijkste vraag. Lees hier Adriaan’s verhaal.

Kennis en technologie uit de olie- en gasindustrie inzetten voor aardwarmte

We boren bij de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel tot een diepte van zo’n 2,2 kilometer, vertelt Reinout. Het daadwerkelijk boren vraagt slechts 10% van onze tijd en gaat met een snelheid van 10 tot 30 meter per uur. De meeste tijd besteden we aan het onderweg verzamelen van data. We zeven bijvoorbeeld het gruis van de boring, doen doorlaatbaarheidsmetingen en nemen monsters uit de lagen met iets dat vergelijkbaar is met een appelboor. Deze onderzoeksboring wordt een soort snoepwinkel met nieuwe informatie voor onze geologen omdat we ook lagen onderzoeken die eerder nooit in detail zijn bekeken omdat er geen olie of gas in gevonden werd. Lees hier Reinout’s verhaal.


Reinout geeft toelichting aan Koning Willem Alexander op de Amstelland locatie

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.