Menu

De percelen van koeien- en schapenboer Cees Hogenhout in Ouder-Amstel, waar de eerste SCAN boring plaatsvond, zijn in juli en augustus cultuurtechnisch hersteld. Door de vele neerslag eerder dit jaar was de grond lange tijd te nat om te kunnen bewerken.

Inmiddels is de originele veenlaag weer boven op de aangebrachte grond geplaatst, is het geotextiel (waterdoorlatend kunststof weefsel) verwijderd en zijn beide percelen geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid.

In goed overleg is ervoor gekozen om een kruidenrijk grasmengsel te gebruiken in plaats van standaard raaigras. Dit mengsel (NutriHerb Engels) bestaat uit grassen, klavers, vlinderbloemigen en kruiden zoals chichorei, karwij en smalle weegbree. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid, zorgt voor meer biodiversiteit, is gezond voor het vee en kan goed tegen droogte.

Over een aantal maanden kunnen de schapen en het jongvee van Cees het land weer op.

SCAN sprak koeien- en schapenhouder Cees Hogenhout over de eerste onderzoeksboring die plaatsvond in de gemeente Ouder-Amstel. De boring werd uitgevoerd op zijn land en ook dicht in de buurt van het woonhuis van Cees. “In februari 2022 werd ik door SCAN gebeld, dat ze op zoek waren naar een stuk grond en in september 2023 begon de opbouw van de locatie. Dat vond ik gaaf, ik was er zelfs een beetje trots op.” Zegt Cees.

“Ik vind het mooi om mijn steentje bij te dragen aan de energietransitie. Van een land vol met zonnepanelen en windmolens, word ik niet heel blij. Het open Hollandse landschap moet dienen als voedselproductie. Dus toen SCAN voorbijkwam was ik meteen geboeid en wilde ik meer weten over het onderzoek en wat dat allemaal inhoudt.”

Lees hier het hele ervaringsverhaal van Cees.

De eerste gegevens uit de SCAN-onderzoeksboring Amstelland in Ouder-Amstel zijn nu beschikbaar op NLOG. Met de zeer uitgebreide geologische onderzoeksboring heeft SCAN aangetoond dat de primaire laag die werd onderzocht, de Formatie van Slochteren, hier bestaat uit een meer dan 100 meter dikke doorlatende zandsteen die gevuld is met water van ongeveer 82 graden Celsius. Dit is goed nieuws voor mogelijke aardwarmtewinning uit deze laag in de regio en omliggende gebieden. Een overzicht van de gegevens die nu beschikbaar zijn gemaakt is hier te vinden. Op deze pagina wordt ook aangegeven welke andere gegevens er later nog publiek gemaakt zullen worden.

Wat weten we nu?

De nu beschikbaar gemaakte gegevens bestaan uit metingen in het boorgat en metingen op de verzamelde boorkernen die informatie geven over porositeit en permeabiliteit. De porositeit geeft aan hoeveel water er in het gesteente zit, en de permeabiliteit geeft aan hoe gemakkelijk water door het gesteente kan stromen. Dat laatste is belangrijk voor de hoeveelheid water en daarmee warmte die uit een laag kan worden gewonnen. De boorgatmetingen laten zien dat de porositeit van de Formatie van Slochteren hoog is. De metingen die zijn uitgevoerd op de boorkernen laten zien dat ook de permeabiliteit van de boorkernen hoog is.

Verder onderzoek

Deze laatste uitkomst is indicatief en hier worden op dit moment nog uitgebreidere metingen voor uitgevoerd. Voor zowel de porositeit als permeabiliteit geldt dat deze iets hoger zijn dan verwacht werd. Daar staat tegenover dat de laag iets minder dik was dan verwacht. De aangetroffen temperatuur komt ongeveer overeen met de verwachting. Naast de uitgebreidere metingen op de boorkernen volgen er ook nog resultaten van de productie- en injectietest. De eerste indrukken hiervan suggereren een lagere permeabiliteit van het reservoir dan de boorkernen.

De gegevens die SCAN verzameld heeft kunnen worden gebruikt door operators en andere partijen om een inschatting te maken van de geschiktheid voor de ondergrond hier en in de omliggende gebieden voor de ontwikkeling van aardwarmte als duurzame energiebron. Verder onderzoek moet nu uitwijzen wat de economische haalbaarheid van toekomstige aardwarmteprojecten in de regio is.

De afgelopen weken zijn werkzaamheden verricht om de locatie aan de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel in de oorspronkelijke staat te herstellen. Het terrein is weer (zo goed als) helemaal leeg. Samen met de grondeigenaar worden nu de laatste puntjes op de i gezet. We zijn daarbij wel afhankelijk van het weer, de grond is op dit moment nog erg nat. Verder wordt ook de tijdelijke afrit nog opgeruimd.  

Timelapse video

Het SCAN-team kijkt terug op een succesvol onderzoek en de prettige samenwerking met alle betrokken partijen uit de regio. De timelapse video van de boring geeft een mooi beeld van het gehele project. De opbouw, een deel van het onderzoek en de afbouw wordt in 2 minuten getoond. 

Uitkomsten onderzoek 

De gegevens die tijdens deze boring zijn verzameld, zijn de afgelopen maanden geanalyseerd en worden (net zoals alle SCAN data) publiek toegankelijk gemaakt. Op deze website volgen binnenkort de uitkomsten van het onderzoek.