Menu

SCAN zal binnen het zoekgebied Amsterdam-Diemen-Almere op zoek gaan naar een geschikte locatie voor het uitvoeren van een tijdelijke onderzoeksboring naar aardwarmte. Deze boring zal meer inzicht geven in de potentie van de ondergrond voor het gebruik van aardwarmte en kan de ontwikkeling van aardwarmte in deze regio versnellen.

Elfde zoekgebied

Eerder selecteerde SCAN al tien zoekgebieden. Dat er nu een elfde zoekgebied wordt toegevoegd heeft meerdere redenen. Ten eerste is het zoekgebied Haarlem-Amsterdam West afgevallen omdat de onderzoeksboring in Ouder-Amstel al voldoende gegevens over dit gebied had opgeleverd. Ten tweede houden we er rekening mee dat niet in alle zoekgebieden een geschikte onderzoekslocatie gevonden kan worden. Er moeten namelijk veel zaken kloppen, zoals de aanwezigheid van verschillende aardlagen boven elkaar die met één boring aan kunnen worden geboord en onderzocht, afwezigheid van breuken, goede toegankelijkheid en voldoende ruimte om een boorlocatie op te kunnen realiseren. Daarom gaan we nu in dit elfde gebied, dat SCAN al geruime tijd op het oog heeft, op zoek naar een geschikte locatie. De ondergrond is hier kansrijk en in de Metropoolregio Amsterdam is een grote warmtevraag die mogelijk met aardwarmte kan worden ingevuld.

Wat gaat SCAN onderzoeken?

SCAN wil in dit gebied de Formatie van Slochteren onderzoeken op diepten tussen de 1600 en 2100 meter. Tijdens de eerder uitgevoerde onderzoeksboring in Ouder-Amstel hebben wij de Formatie van Slochteren ook onderzocht. Die boring was vooral relevant voor Noord-Holland ten zuiden van het Noordzeekanaal en het IJ, Utrecht en Gelderland. Het nieuwe zoekgebied Amsterdam-Diemen-Almere heeft een andere geologische geschiedenis. Daardoor kunnen de eigenschappen en de geschiktheid van de laag voor aardwarmtewinning anders zijn. Ook zal de Formatie van Breda onderzocht worden.

Omdat aardlagen ver door kunnen lopen in de ondergrond, kan een boring op een strategisch gekozen locatie informatie opleveren voor een veel groter gebied. Een boring in het zoekgebied Amsterdam-Diemen-Almere kan informatie opleveren die relevant is voor een gebied tussen Beverwijk, Zaanstad, Amsterdam-Noord, Almere, Huizen en Zeewolde.

Het proces

De ondergrond wordt in meer detail bekeken en er wordt met lokale en provinciale overheden gekeken naar de ruimtelijke en milieutechnische haalbaarheid van het uitvoeren van de boring. Er wordt onder andere rekening gehouden met waterwinning, natuurwaarden, omwonenden, veiligheid en bereikbaarheid. Als er een geschikte locaties gevonden is, start SCAN met het uitvoeren van studies die nodig zijn om aanvragen voor vergunningen in te dienen en vraagt de vergunningen vervolgens aan.

Als alle vergunningen zijn verleend gaat SCAN de boorlocatie aanleggen en vervolgens de boortoren opbouwen. Het gehele proces van een SCAN onderzoeksboring (inclusief op- en afbouw) duurt ongeveer 6 maanden. De uitvoering van het onderzoek duurt maximaal 11 weken, afhankelijk van de diepte waarop het onderzoek zal gaan plaatsvinden. Vervolgens wordt het perceel, in goed overleg met de grondeigenaar, teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Denk hierbij aan het egaliseren van de grond en het zaaien van gras.

Tijdens het proces worden omwonenden en belanghebbenden goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en de planning.

Gebied in beeld

Updates via de mail

Wilt u via de mail op de hoogte gehouden worden? Meldt u dan aan voor onze updates. Heeft u vragen? Die beantwoorden wij graag. Stuur een mail naar info@scanaardwarmte.nl.

Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) heeft EBN subsidie verleend om in kansrijke, maar ‘data-arme’ gebieden verder onderzoek te doen met als doel om aardwarmteprojecten daar sneller te realiseren.  SCAN gaat daarmee een volgende fase in. Binnen ‘SCAN 4’ zal in gebieden met een geconcentreerde warmtevraag en een veelbelovende ondergrond de geologische onzekerheid worden gereduceerd. Dit wordt onder andere gedaan door het uitvoeren van lokale 2D- en 3D-seismische onderzoeken.

Hoe nu verder?

Tot nu toe hebben de activiteiten van SCAN veel waardevolle informatie opgeleverd. Echter, deze gegevens geven in veel gebieden nog onvoldoende geologische zekerheid voor marktpartijen om op basis hiervan aardwarmteprojecten op te kunnen starten. De gegevens die binnen SCAN 4 worden verzameld zullen helpen meer zicht te krijgen in de ondergrond risico’s. Daarom wordt er op dit moment bekeken waar dit onderzoek de grootste versnelling voor de aardwarmtesector kan realiseren.

Deze fase van het SCAN programma heeft een looptijd van 4 jaar en is begin 2024 gestart. De tweede helft van 2024 zal worden gebruikt om de eerste gebieden te selecteren en de uitvoering van het onderzoek op te starten. De resultaten van de onderzoeken worden, net als in de eerdere fases van SCAN, openbaar gemaakt.

Het SCAN programma

Inmiddels heeft SCAN meer dan 1950 kilometer nieuwe, en 7500 kilometer herbewerkte seismische data beschikbaar gemaakt. Ook heeft SCAN geslaagde onderzoeksboringen uitgevoerd in Ouder-Amstel en Heijningen. Het programma bereidt nu ook op een aantal andere plekken een onderzoeksboring voor. Wilt u op de hoogte blijven, bijvoorbeeld over SCAN 4? Meldt u dan aan voor onze nieuwsberichten.

Het gebied in Amstelland dat begin maart werd aangekondigd als zoekgebied voor een mogelijke SCAN-onderzoeksboring gaat een volgende fase in. In deze fase wordt er aanvullend onderzoek gedaan om beter inzicht te krijgen in de lokale ondergrond. Zo kan er beter worden bekeken waar deze het beste aansluit op de uit te voeren onderzoeksboring. Dit is hetzelfde type onderzoek dat al eerder in deze regio werd uitgevoerd als onderdeel van de landelijke seismische campagne.

Wanneer het onderzoek wordt uitgevoerd zal de directe omgeving hierover worden geïnformeerd. U kunt ook de updates op de SCAN-website in de gaten houden, hier zal de start van het onderzoek worden aangekondigd. U kunt hier meer lezen over hoe het seismisch onderzoek wordt uitgevoerd, en hier kunt u zien waar de aanvullende seismische lijnen in dit gebied zich bevinden. De status van de verschillende zoekgebieden kunt u volgen op de pagina uitvoering SCAN-boringen.

Er worden op dit moment werkzaamheden uitgevoerd in de omgeving van De Bilt, Zeist, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Het gaat hier om het opwekken van de voor het onderzoek benodigde geluidsgolven. Omdat dit een gebied is waar veel wegen en spoorwegen lopen is ervoor gekozen om deze werkzaamheden in de avonduren uit te voeren tussen 19.30 en 22.00 u. Dan is er minder omgevingsgeluid dat ruis veroorzaakt voor de gevoelige ontvangers. Hierdoor wordt de data kwaliteit sterk verbeterd. Door de rustigere tijdstippen is het onderzoek in de omgeving mogelijk wel beter hoorbaar.

De avondwerkzaamheden vinden plaats van 27 januari tot en met 8 februari en zijn dus gisteravond al van start gegaan. De omgeving en betreffende gemeentes zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden die zouden starten op 31 januari. Dit is gecommuniceerd in de buurt, op sociale media en op de gemeentelijke pagina’s. Deze startdatum was onjuist. Dit heeft voor enige verwarring gezorgd bij omwonenden. Hiervoor onze excuses. De berichtgeving zal worden aangepast. In de weekenden wordt er niet gewerkt met uitzondering van een kort onderzoek langs de A12 bij Bunnik op zaterdag 29 januari overdag.