Menu
17 juli 2024

SCAN publiceert 12 kernstudierapporten

Naast het uitvoeren van onderzoeksboringen en het verzamelen en herbewerken van seismische data, heeft het SCAN team het afgelopen jaar ook kernmateriaal laten onderzoeken uit oude boringen die werden uitgevoerd in Midden- en West-Nederland in de periode tussen 1950 en 2012. De resultaten voor een eerste set van 12 boringen maakt SCAN nu beschikbaar via NLOG. Naar verwachting zullen de komende tijd in totaal 34 van dit soort rapporten worden opgeleverd voor eenzelfde aantal boringen. Ook wordt er een overzichtsrapportage gemaakt. Het onderzoek wordt voor SCAN uitgevoerd door PanTerra Geoconsultants uit Leiderdorp.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van deze toevoeging aan het SCAN-onderzoek is om een completer beeld te krijgen van het afzettingsmilieu van de Formatie van Slochteren tijdens het Rotliegend tijdperk. Deze lagen zijn interessant voor aardwarmtewinning in Midden- en West-Nederland door de mogelijke goede doorlatendheid en diepteligging van dit reservoir. Daarom wordt de Formatie van Slochteren ook aangeboord met een aantal SCAN-onderzoeksboringen.

Door de gegevens uit deze bestaande boringen te koppelen aan de nieuwe informatie die SCAN verzamelt ontstaat een completer beeld van de geschiedenis van deze lagen. Zo kan er worden bepaald welke processen belangrijk zijn voor het aanwezig zijn, en ook blijven, van een doorlatende gesteentelaag, en de geschiktheid ervan voor aardwarmtewinning.

Wat zijn de resultaten?

De nu onderzochte boringen laten zien dat in dit gebied de Slochteren-zandstenen vooral zijn afgezet in woestijnomstandigheden. Wel zijn er grote verschillen te zien in de verandering van de mineralen in deze gesteenten (“diagenese”) tijdens de begraving in de ondergrond. Sommige boorkernen laten zien dat aanzienlijke porositeit bewaard is gebleven en soms nog hoger is geworden door de oplossing van instabiele mineralen in de gesteenten. In andere boorkernen is te zien dat er aanzienlijke compactie (verdichting) en mineraalgroei heeft opgetreden in het gesteente, waardoor zowel de porositeit als de permeabiliteit juist aanzienlijk is verminderd.

Wat is er onderzocht?

Uit de gesteentekernen die SCAN heeft onderzocht zijn dunne doorsnedes en (B)SEM-beelden gemaakt. Voor elke geselecteerde boring zijn de boorkernen beschreven op een schaal van 1:20 en zijn er monsters genomen voor een petrografische studie op basis van de dunne doorsneden, XRD-analyse en (B)SEM-beelden. Ook de bestaande porositeits- en permeabiliteitsmetingen zijn gebruikt om de reservoirkwaliteit te beoordelen.

Naast het SCAN project is de studie voor een deel van de boringen geselecteerd en betaald door de REOS (Regionale Exploratie en Ontwikkelstrategie) projecten MRA (Metropoolregio Amsterdam), Utrecht en Leiden van EBN. Op de pagina ‘uitvoering onderzoeksstudies’ vindt u een overzicht van de beschikbare kernstudies en de studies die op dit moment in uitvoering zijn.

De locaties van de boringen waarvan boorkernen zijn geanalyseerd

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.