Menu
26 oktober 2023

Koning bezoekt SCAN boorlocatie in Ouder-Amstel

Hoog bezoek voor SCAN. Zijne Majesteit de Koning bezoekt op woensdag 15 november de boorlocatie in Ouder-Amstel waar de eerste SCAN onderzoeksboring deze week van start is gegaan. Het bezoek van de koning is ingegeven door het 50-jarig bestaan van Energie Beheer Nederland (EBN). EBN onderzoekt met het SCAN-programma grote delen van de Nederlandse ondergrond naar de potentie van aardwarmte; deze boring levert nadere informatie hiervoor.

Jan Willem van Hoogstraten, CEO van EBN: “Wij vinden het een grote eer dat de Koning dit jubileumjaar van EBN luister wil bijzetten en ons project komt bezoeken. EBN speelt al 50 jaar een belangrijke rol in de huidige energievoorziening in Nederland en de verduurzaming daarvan. Wij zien aardwarmte als een uitstekende vervanger van aardgas, en kan zowel voor bedrijven als huishoudens veel betekenen in het verduurzamen van de warmtevraag.”

De onderzoeksboring

De locatie in Ouder-Amstel is gekozen voor een eerste onderzoeksboring in het SCAN programma omdat hier meerdere lagen aanwezig zijn waaruit mogelijk aardwarmte gewonnen kan worden. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door en zo levert data uit deze boring niet alleen informatie op die aardwarmte in de directe omgeving kan versnellen maar ook in het zuidelijk deel van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en zelfs delen van Gelderland.

De boring bevindt zich verder in een gebied met een grote bovengrondse warmtevraag waaraan aardwarmte veel zou kunnen bijdragen. Deze onderzoeksboring is de eerste uit een reeks soortgelijke boringen op andere locaties in Nederland naar verschillende potentiële aardwarmte reservoirs. Zo bereidt SCAN op dit moment ook onderzoeksboringen voor op locaties in de zoekgebieden West-Brabant Noord, Oss en in Haarlem-Amsterdam West.

 

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.