Menu
19 juni 2023

SCAN selecteert locatie voor onderzoeksboring in de zoekgebieden West-Brabant Noord en Oss

Eind vorig jaar maakte SCAN vier nieuwe zoekgebieden bekend waaronder West-Brabant Noord en Oss. In deze gebieden werd daarna verder gezocht naar een geschikte locatie voor een mogelijke onderzoeksboring naar de potentie van aardwarmte. SCAN maakt nu, na de eerste locatie in Amstelland, twee nieuwe onderzoekslocaties bekend. In het zoekgebied West-Brabant Noord is een passende locatie gevonden aan de Krukweg in de gemeente Moerdijk en in het zoekgebied Oss aan de Graafsebaan in de gemeente Bernheze. Naar verwachting worden beide boringen in 2024 uitgevoerd.

Volgende stappen

SCAN zal nu het proces vervolgen door vergunningen aan te vragen voor de onderzoeksboring op deze locaties. Wanneer de benodigde vergunningen zijn verleend kan er worden gestart met de voorbereidingen van het onderzoek. Voor het onderzoek start zal er een tijdelijk terrein worden ingericht dat wordt verhard en omheind. Vervolgens wordt hier een boorinstallatie opgebouwd waarna het onderzoek kan worden uitgevoerd. Na het onderzoek wordt het terrein weer hersteld in de originele staat.

Locatie en omgeving

De locatie voor de SCAN onderzoeksboring in het zoekgebied West-Brabant Noord ligt aan de Krukweg nabij het Sabina knooppunt in Heijningen. De locatie voor de SCAN onderzoeksboring in het zoekgebied Oss ligt aan de Graafsebaan in Bernheze nabij afrit 53 Oss-Oost op de A59. Op deze locaties zal SCAN een tijdelijke boring gaan uitvoeren. Hiervoor zal EBN totaal ongeveer drie tot zes maanden op de locatie aanwezig zijn. De gemeenten van Moerdijk en Bernheze zijn geïnformeerd over de locaties en worden betrokken. Ook de belanghebbenden in de directe omgeving van de locatie zullen per brief worden geïnformeerd. Verdere informatievoorziening en contact met de omgeving zal door SCAN op maat worden vormgegeven.

Waarom hier boren?

Vanaf de locatie in West-Brabant Noord kan SCAN de relatief ondiep gelegen lagen van de Noordzee groep onderzoeken die mogelijk interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Deze lagen bevinden zich hier op ongeveer 700 meter diepte wat dit een relatief ondiepe onderzoeksboring maakt. Vanaf de locatie in het zoekgebied Oss worden de zandsteenlagen uit het Trias onderzocht. Hier wordt ook gekeken naar kalk- en zandstenen uit het Krijt en zandstenen uit het Perm. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. Een boring op een strategisch gekozen locatie kan daarom informatie opleveren voor een veel groter gebied. Zo levert deze boring aan de Krukweg behalve voor de regio West-Brabant ook informatie op voor de provincie Zuid-Holland, Zeeland en een deel van de provincie Noord-Brabant. De boring aan de Graafsebaan levert behalve voor delen van Noord-Brabant ook informatie op voor de provincie Gelderland.

Meer informatie en updates

Op de SCAN website vindt u informatie over aardwarmte en de SCAN-boringen. Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen in dit, of andere, zoekgebieden dan kunt u zich inschrijven voor nieuws en updates. Of volg de vorderingen per zoekgebied op de pagina uitvoering SCAN-boringen.

Locatie voor SCAN onderzoeksboring in zoekgebied Oss

Locatie voor SCAN onderzoeksboring in zoekgebied West-Brabant Noord

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.