Menu
25 oktober 2023

Eerste onderzoeksboring SCAN van start in Amstelland

De boortoren op de locatie aan de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel is opgebouwd en er is gestart met de eerste onderzoeksboring van SCAN naar zo’n 2500 meter diepte. Daar zal SCAN onderzoek doen naar de zogeheten ‘Formatie van Slochteren’, een mogelijk voor aardwarmte geschikte laag in deze regio. Onderweg naar beneden zullen er ook metingen worden gedaan en monsters worden genomen uit tussenliggende gesteente lagen die mogelijk interessant zijn voor aardwarmte. In totaal wordt er vanaf de start van de boring naar verwachting ongeveer 12 weken aaneengesloten op deze locatie gewerkt. Daarna wordt de installatie weer afgebroken, worden de aangelegde faciliteiten verwijderd en wordt de locatie teruggebracht in de originele staat.

Belangrijk voor een groot gebied

De locatie in Ouder-Amstel is gekozen voor een eerste onderzoeksboring in het SCAN programma omdat hier meerdere lagen aanwezig zijn waaruit mogelijk aardwarmte gewonnen kan worden. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door en zo levert data uit deze boring niet alleen informatie op die aardwarmte in de directe omgeving kan versnellen maar ook in het zuidelijk deel van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en zelfs delen van Gelderland. De boring bevindt zich verder in een gebied met een grote bovengrondse warmtevraag waaraan aardwarmte veel zou kunnen bijdragen. Deze onderzoeksboring is de eerste uit een reeks soortgelijke boringen op andere locaties in Nederland naar verschillende potentiële aardwarmte reservoirs. Zo bereidt SCAN op dit moment ook onderzoeksboringen voor op locaties in de zoekgebieden West-Brabant Noord en in Oss.

De Sahara onder Amsterdam

Adriaan Janszen, geoloog bij het SCAN project, legt uit dat de laag waar dit onderzoek zich voornamelijk op richt is gevormd toen Nederland zo’n 260 miljoen jaar geleden een woestijn was. De zandgrond uit deze Sahara-achtige omgeving ligt nu op ongeveer 2500 meter onder Ouder-Amstel in de vorm van zandsteen. Dit type gesteente is meestal waterdoorlatend en dat is belangrijk voor aardwarmte. SCAN wil onder andere onderzoeken hoe goed het water door deze laag kan stromen en daarmee hoe geschikt deze laag mogelijk is voor de winning van aardwarmte in deze regio. Onderweg onderzoekt SCAN ook nog een ondieper liggende laag die werd afgezet in de Krijtperiode, zo’n 140 miljoen jaar geleden. “Het water in deze ondiepere laag is daardoor dan wel minder warm, maar het kan zijn dat de doorlaatbaarheid van het gesteente juist daar heel goed is wat deze laag wel geschikt maakt voor aardwarmte” licht Adriaan toe.

Versnellen van aardwarmte

Omdat er in dit gebied nog nooit een (onderzoeks)boring voor aardwarmte werd uitgevoerd kan er met deze unieke boring veel nieuws worden geleerd. De data die SCAN verzamelt met het seismisch onderzoek, het herbewerken van seismische data en de informatie uit de onderzoeksboringen is vrij toegankelijk. Zo kunnen projectontwikkelaars, operators en overheden beter inschatten wat de haalbaarheid is van een aardwarmteproject in een bepaalde regio. Blijf op de hoogte van het nieuws rondom het SCAN programma, of specifiek over updates rondom deze eerste boring.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.