Menu
25 oktober 2023

SCAN selecteert locatie voor onderzoeksboring in zoekgebied Haarlem- Amsterdam West

Begin vorig jaar startte SCAN met het voorbereiden van de onderzoeksboringen. Eerder dit jaar koos SCAN hiervoor onder andere het zoekgebied Haarlem-Amsterdam West. In dit gebied werd daarna verder gezocht naar een mogelijk geschikte locatie. Een geschikte locatie voor een onderzoeksboring moet zowel onder- als bovengronds goed passen. Ondergronds is een locatie geschikt als met de boring alle voor aardwarmte relevante lagen aangeboord kunnen worden en hierbij alle benodigde informatie kan worden verzameld. Ook bovengronds moet de tijdelijke activiteit inpasbaar zijn.

Locatie en omgeving

In het zoekgebied Haarlem-Amsterdam West is er nu een passende locatie gevonden aan de IJweg in Haarlemmermeer. Op deze locatie zal SCAN een tijdelijke boring gaan uitvoeren. Hiervoor zal er totaal tussen de drie en zes maanden op de locatie gewerkt worden. De betrokken overheden zijn geïnformeerd en ook de belanghebbenden in de directe omgeving van de locatie zullen per brief worden geïnformeerd. De informatievoorziening en contact met de omgeving zal door SCAN op maat worden vormgegeven.

Volgende stappen

SCAN heeft de benodigde vergunningen voor de onderzoeksboring op deze locatie aangevraagd. Wanneer deze zijn verleend kan er worden gestart met de voorbereidingen van het onderzoek. Het onderzoek zal naar verwachting starten in het derde kwartaal van 2024.Er wordt dan een tijdelijk terrein ingericht dat wordt verhard en omheind. Op het terrein wordt een boorinstallatie opgebouwd waarna het onderzoek kan worden uitgevoerd. Na het onderzoek wordt het terrein weer hersteld in de originele staat.

Waarom hier boren?

Vanaf deze locatie kan SCAN meerdere aardlagen onderzoeken die mogelijk interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. Een boring op een strategisch gekozen locatie kan daarom informatie opleveren voor een veel groter gebied. Zo levert deze boring behalve voor de provincie Noord-Holland ook informatie op over de potentie voor aardwarmte in delen van de provincies Zuid-Holland en Utrecht. De SCAN onderzoeksboring is ingericht voor het onderzoeken van meerdere lagen en kan niet worden gebruikt voor de winning van aardwarmte. De verzamelde informatie zal publiek beschikbaar worden gemaakt.

Meer informatie en updates

Op de SCAN website vindt u informatie over aardwarmte en de SCAN-boringen. Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen in dit, of andere, zoekgebieden dan kunt u zich inschrijven voor nieuws en updates. Of volg de vorderingen per zoekgebied op de pagina uitvoering SCAN-boringen.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.