Menu
10 juli 2024

Volgende fase voor SCAN: lokale seismische data om aardwarmteprojecten te versnellen

Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) heeft EBN subsidie verleend om in kansrijke, maar ‘data-arme’ gebieden verder onderzoek te doen met als doel om aardwarmteprojecten daar sneller te realiseren.  SCAN gaat daarmee een volgende fase in. Binnen ‘SCAN 4’ zal in gebieden met een geconcentreerde warmtevraag en een veelbelovende ondergrond de geologische onzekerheid worden gereduceerd. Dit wordt onder andere gedaan door het uitvoeren van lokale 2D- en 3D-seismische onderzoeken.

Hoe nu verder?

Tot nu toe hebben de activiteiten van SCAN veel waardevolle informatie opgeleverd. Echter, deze gegevens geven in veel gebieden nog onvoldoende geologische zekerheid voor marktpartijen om op basis hiervan aardwarmteprojecten op te kunnen starten. De gegevens die binnen SCAN 4 worden verzameld zullen helpen meer zicht te krijgen in de ondergrond risico’s. Daarom wordt er op dit moment bekeken waar dit onderzoek de grootste versnelling voor de aardwarmtesector kan realiseren.

Deze fase van het SCAN programma heeft een looptijd van 4 jaar en is begin 2024 gestart. De tweede helft van 2024 zal worden gebruikt om de eerste gebieden te selecteren en de uitvoering van het onderzoek op te starten. De resultaten van de onderzoeken worden, net als in de eerdere fases van SCAN, openbaar gemaakt.

Het SCAN programma

Inmiddels heeft SCAN meer dan 1950 kilometer nieuwe, en 7500 kilometer herbewerkte seismische data beschikbaar gemaakt. Ook heeft SCAN geslaagde onderzoeksboringen uitgevoerd in Ouder-Amstel en Heijningen. Het programma bereidt nu ook op een aantal andere plekken een onderzoeksboring voor. Wilt u op de hoogte blijven, bijvoorbeeld over SCAN 4? Meldt u dan aan voor onze nieuwsberichten.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.