Menu
04 oktober 2019

Vijf nieuwe SCAN onderzoeken voor ultra diepe aardwarmte

In september zijn  verschillende onderzoekstudies afgerond en hiervan werden 5 onderzoeksrapporten gepubliceerd. Deze onderzoeken zijn voornamelijk gericht op Ultra Diepe Geothermie (UDG). Dit betreft aardwarmte met een temperatuur van 120 graden Celsius of meer en die wordt aangetroffen in de Nederlandse ondergrond op dieptes van 4 kilometer of meer. Voor aardwarmte met deze hoge temperaturen wordt toepassing voorzien in verschillende industriële processen en, als restwarmte, voor verwarming van de gebouwde omgeving.

Kalksteenlagen uit het Dinantien, uit het zgn. Onder-Carboon tijdperk, kunnen mogelijk als bron dienen voor UDG. Omdat deze lagen zich behoorlijk diep in de Nederlandse ondergrond bevinden zijn er weinig boringen gedaan en is er in beperkte mate seismische data beschikbaar. Daardoor bestaat er tot nu een grote onzekerheid voor deze vorm van aardwarmtewinning. Daarom voert SCAN 12 onderzoekstudies uit gericht deze diepe lagen en op de geschiktheid voor UDG.

Daarom voert SCAN deze onderzoeken uit, dit zijn er in totaal 12. Deze worden sinds eind 2018 uitgevoerd in projectteams van onderzoekers van commerciële consultancybureaus, TNO en EBN. Voor deze studies inmiddels 7 rapporten gepubliceerd met alle resultaten en welke rapporten te vinden zijn via de resultaten pagina.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.