Menu

We doen het veilig of we doen het niet

“Vanaf de start in 2021 ben ik betrokken bij SCAN en hou ik mij bezig met Health, Safety & Environment (HSE) op de boorlocatie. Het is bijzonder en uitdagend om op een mijnbouwlocatie te werken en met alle mensen daar een goede veiligheidscultuur op te bouwen en te borgen.” Gosse Flootman, HSE Support, is vanaf de eerste onderzoeksboring in Ouder-Amstel bij SCAN betrokken.

“Ik buig mij over vraagstukken zoals: Hoe zorgen we ervoor dat iedereen veilig op locatie kan werken en ook hetzelfde veiligheidsbewustzijn heeft? Hoe gaan we op de boorlocatie om met afval en chemicaliën? Hoe proberen we calamiteiten te voorkomen? Dit doe ik in goed overleg met onder andere de Drilling Supervisor en medewerkers van RED. De boortoren en het team dat de boortoren bedient horen bij de Oostenrijkse organisatie RED. Bij hen ligt logischerwijs ook een grote HSE-component, vooral op operationeel vlak. Sommige vraagstukken zijn makkelijker te beantwoorden dan andere, maar deze moeten allemaal opgepakt worden. Ik vind dat een mooie uitdaging!”

“Maar het is best complex. De crew wisselt wekelijks omdat men in ploegendiensten werkt. Daarnaast zijn er veel verschillende nationaliteiten, denk aan Polen, Britten, Hongaren, Oostenrijkers en Spanjaarden. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is gesprekken aangaan met de medewerkers die op de locatie werkzaam zijn. Door letterlijk aanwezig te zijn, het stellen van vragen, observeren van de werkzaamheden en waar nodig op een constructieve wijze bij te sturen wordt een vertrouwensband opgebouwd die voor een veilige werkomgeving moet zorgen.”

“Vooraf had ik niet bedacht dat er zoveel mensen op de boorlocatie zouden komen. Dan heb ik het niet over de boorcrew en overige (sub)contractors die de boring tot een succes maken, maar over de bezoekers die een rondleiding krijgen, journalisten en zelfs een bezoek van de koning op de boorlocatie in Ouder-Amstel. Dit geeft een extra dimensie aan de uitvoering van het werk. Ook voor mijn collega’s was dit in het begin wel even wennen. Ik had al snel door dat drie zaken enorm belangrijk zijn. Een: de HSE-regels moeten duidelijk zijn voor iedereen die een voet zet op de boorlocatie. Twee: dat collega’s zich vrij voelen om zaken met betrekking tot veiligheid te melden en te bespreken met elkaar. Drie: veiligheid moet een tweede natuur worden van de boorcrew en (sub)contractors met de bijbehorende mantra ‘we doen het veilig of we doen het niet’.”

“Zo werken we bijvoorbeeld met ‘stopkaarten’. Een stopkaart wordt ingezet om onveilige situaties of handelingen te melden. Een simpel voorbeeld kan zijn dat een veiligheidsbril niet werd gedragen of dat een electriciteiskabel beschadigd is. Maar het kan ook complex zijn en meer technische van aard. Daarnaast kan zo’n stopkaart worden ingezet om een compliment te geven, bijvoorbeeld wanneer complexe risicovolle werkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Alle kaarten worden in een document bijgehouden. Elke dag kijk ik naar dit document en beslis ik waar actie op ondernomen moet worden. Dagelijks worden de stopkaarten ook in teamverband besproken en wordt er overlegd hoe zaken verbeterd kunnen worden. In die meeting wordt tevens de data van de geluidsmetingen bekeken. Op locatie staan namelijk meerdere meetkastjes opgesteld die 24/7 het geluid meten.”

“Waar ik best een beetje trots op ben is dat we bij SCAN niet alleen kijken naar de directe HSE zaken, zoals struikelgevaar en beschadigde objecten, maar ook naar de langere termijn. Een goed voorbeeld hiervan is de blootstelling aan stoffen. Vaak heeft dit geen direct effect op de gezondheid van mensen maar sommige stoffen kunnen op de lange termijn wel schadelijk zijn. Hiervoor wordt de tool ‘Stoffenmanager’ gebruikt. Alle producten zijn op component niveau ontleed en worden getoetst aan de blootstellingsgrenswaarden. Wanneer deze overschreden worden wordt gekeken hoe het werken met deze stoffen verbeterd kan worden. Daarnaast hebben we van de gevaarlijk stoffen die we op locatie hebben werkplekinstuctiekaarten gemaakt. In die kaarten wordt aangegeven wat de betreffende stof inhoudt, hoe je het moet bewaren, hoe je ermee moet werken, hoe je die stof veilig opruimt en wat je moet doen bij blootstelling. De kaarten zijn digitaal beschikbaar maar zijn ook uitgeprint voor gebruik op locatie.”

“Om de crew te laten zien dat incidenten geen ‘ver van ons bed show’ zijn, hebben we ongelukken die ook hier zouden kunnen gebeuren, verzameld en gebundeld in een map genaamd ‘Safety Shares’. Daarin worden de incidenten toegelicht met foto’s en tekst. Wat is er gebeurd? Waarom is het gebeurd? Wat hebben de betrokkenen ervan geleerd? En, hoe kan je dit voorkomen? Collega’s attendeer ik regelmatig op deze Safety Shares. Dit soort voorbeelden worden ook genoemd tijdens verplichte veiligheidstrainingen, maar ik denk dat het goed is om deze map met voorbeelden op de boorlocatie te hebben. Ik zie het als een tool om veiligheid extra onder de aandacht te brengen. De bezoeken van Staatstoezicht op de Mijnen ondersteunen ons daarbij.

“Het samenwerken met mensen met verschillende nationaliteiten en de mix aan talen die gesproken wordt op de boorlocatie geven een extra dimensie aan mijn werk. Regelmatig kunnen we verschikkelijk hard om elkaars uitspraken lachen. Een poosje terug nadat een niet-Nederlandse medewerker een klus had geklaard, was zijn gouden uitspraak “everything is in cans and kruck” (vertaling: alles is in kannen en kruiken). Dat is toch mooi!”

SCAN boorlocatie in De Bilt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Functie: Health, Safety & Environment Support

Publicatiedatum: 6 maart 2025