Seismisch onderzoek Metropoolregio Amsterdam
In het najaar van 2025 start een seismisch onderzoek in de Metropoolregio Amsterdam die negen gemeenten beslaat (Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Wijdemeren, Stichtse Vecht, Gooise Meren en Haarlemmermeer). Dit aanvullende onderzoek brengt de ondergrond in drie dimensies in kaart, vandaar dat dit type onderzoek 3D-seismiek genoemd wordt. Het doel is het verzamelen van meer data over de diepe ondergrond. Deze informatie is nodig voor de ontwikkeling van aardwarmte als warmtebron. Oftewel, de verwarming van huizen en bedrijven door warmte die van nature in de aarde aanwezig is.
Om dit te kunnen realiseren zijn er naast warmtenetten, aardwarmte-productielocaties nodig die huizen en bedrijven van warmte kunnen voorzien. Voordat de productielocaties gekozen en ontwikkeld kunnen worden, moet er meer informatie over de ondergrond verzameld worden. Daar gaat dit seismisch onderzoek in de Metropoolregio Amsterdam voor zorgen.
Eerdere onderzoeken uitgevoerd door SCAN
Dit project is een vervolg op 2D seismisch onderzoek dat is uitgevoerd in 2021 en 2022, inclusief een boring in Ouder-Amstel in 2023 en een onderzoeksboring op Strandeiland Amsterdam. De boring op Strandeiland vindt in de zomer van 2025 plaats.
Status en planning
- Mei - augustus 2025
Voorbereidende werkzaamheden (onder voorbehoud)
- September - december
Seismisch onderzoek vindt plaats (onder voorbehoud)
- Vierde kwartaal 2026
Oplevering onderzoeksdata (onder voorbehoud)
Locatie van de werkzaamheden
Waarom doen we hier seismisch onderzoek?
Uit de hierboven genoemde onderzoeken is gebleken dat de Slochteren-zandsteenlaag technisch geschikt is voor de winning van aardwarmte in de Metropoolregio Amsterdam. Om de potentie van aardwarmte verder in kaart te brengen en te bekijken of het mogelijk is om daadwerkelijk aardwarmte te gaan winnen (en aardwarmte-productielocaties te ontwikkelen) is aanvullend 3D seismisch onderzoek nodig. Er wordt tot een diepte van ongeveer drie kilometer data verzameld.
Wat merkt de directe omgeving van het onderzoek?
Tijdens het onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd met behulp van verschillende technieken: vibroseismiek en schotgatseismiek. De weerkaatsing van deze geluidsgolven wordt geregistreerd met grondmicrofoons die in het gras, op de stoep of in het veld zijn geplaatst (als u grondmicrofoons ziet liggen, laat die s.v.p. liggen – ze verzamelen waardevolle onderzoeksdata). Het opwekken van geluidsgolven in de directe omgeving kan, afhankelijk van de techniek en locatie, enkele minuten tot meerdere uren in beslag nemen. Aan de oppervlakte is geluid hoorbaar en trillingen voelbaar. Voorafgaand aan het onderzoek worden omwonenden in het directe werkgebied per brief geïnformeerd.
Samenwerking
Aardwarmte is een belangrijke bron voor het verduurzamen van de warmtenetten in Amsterdam en de omliggende gemeenten. Daarom hebben gemeente Amsterdam, Vattenfall en EBN de handen ineengeslagen. Het doel is om in 2030 de eerste aardwarmtebron te gebruiken. De onderzoeken van SCAN zijn hiervoor van groot belang. Vattenfall beheert een deel van de warmtenetten en levert warmte, EBN heeft veel kennis van de ondergrond en is betrokken bij aardwarmteprojecten, en de gemeente Amsterdam ondersteunt de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen en zorgt voor de bescherming van de publieke belangen. In de toekomst wordt deze samenwerking uitgebreid met een operator die de aardwarmte-productielocaties kan ontwikkelen en beheren.