Menu
21 december 2023

SCAN toont doorlatende laag aan in aardwarmte onderzoek Ouder-Amstel

De onderzoekswerkzaamheden op de SCAN-locatie in Ouder-Amstel zijn vorige week afgerond. SCAN toont aan dat de laag waar het onderzoek zich voornamelijk op richtte hier aanwezig is. De ‘Formatie van Slochteren’ werd aangetroffen vanaf een diepte van 2.050 meter en is hier meer dan 100 meter dik. De laag bestaat uit waterdoorlatende zandstenen en dat is belangrijk voor de winning van aardwarmte. Voor het realiseren van projecten is ook de mate waarin de laag doorlatend is belangrijk. De onderzoekers kunnen daar meer over zeggen als de analyse van de injectietest en de gesteentekernen zijn afgerond. Deze resultaten worden verwacht in het eerste kwartaal van 2024. De gegevens die tijdens deze boring zijn verzameld zijn relevant voor het zuidelijk deel van de provincie Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en zelfs delen van Gelderland.

Het onderzoeken van de Slochteren-zandstenen was het hoofddoel van deze onderzoeksboring. Onderweg werden ook twee ondiepere lagen onderzocht. De Krijtkalk-kalksteen bleek niet voldoende aanwezig en de Vlieland zandsteen bleek te weinig doorlatend te zijn. Daarmee zijn beide lagen op deze locatie niet geschikt voor de winning van aardwarmte.

Afronding van de werkzaamheden op locatie

De werkzaamheden op de locatie aan de Burgemeester Stramanweg worden de komende tijd afgerond.  Naar verwachting wordt begin januari de boortoren afgevoerd en het afsluiten van het boorgat afgerond. Daarna wordt het terrein teruggebracht in de originele staat. Het afbouwen van de toren en de locatie zal gepaard gaan met transportbewegingen van ongeveer 10 vrachtwagens per dag.

Vervolg van het onderzoek

Het onderzoeksteam is nu aan de slag met het verwerken en interpreteren van de verzamelde informatie. Alle gegevens die SCAN verzamelt worden publiek beschikbaar gemaakt. Dat duurt voor deze boring naar verwachting  enkele maanden.  Houd voor updates de SCAN website in de gaten of meld u aan voor nieuws en updates (*u kunt de locatie Amstelland hier ook apart aanvinken). De gegevens die SCAN hier verzameld heeft kunnen worden gebruikt door operators en andere partijen om aardwarmteprojecten te ontwikkelen. Verder onderzoek is daarvoor vaak nodig.

De onderzoeksboring Amstelland is de eerste van een reeks die SCAN uitvoert. De volgende boring zal plaatsvinden in Heijningen, gemeente Moerdijk in Noord-Brabant.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.