Menu
23 maart 2023

Nieuwe herbewerkte data beschikbaar in Brabant en het Salland

Een belangrijk onderdeel van het SCAN-programma is het herbewerken van bestaande seismische data. Met name in de jaren ‘70 en ‘80 zijn er seismische gegevens verzameld om de ondergrond in kaart te brengen. Deze gegevens zijn opnieuw samengebracht voor SCAN en verwerkt met moderne technieken. Binnen SCAN wordt de herbewerking uitgevoerd in werkpakketten van steeds enkele honderden kilometers aan seismische lijnen. In totaal is er inmiddels bijna 5000 km aan 2D-seismiek herbewerkt.

Van twee nieuwe pakketten zijn de resultaten nu beschikbaar. Het eerste pakket betreft lijnen uit onderzoeken uitgevoerd ten in het oosten van de provincie Noord-Brabant en het noorden van de provincie Limburg. Het tweede pakket bestaat uit seismische data die verzameld is in het westen van de provincie Noord-Brabant, en in en rond de Salland regio (Overijssel). Het gaat in totaal om ongeveer 1400 kilometer aan opnieuw bewerkte data verdeeld over 69 seismische lijnen. De lijnen hebben een gemiddelde lengte van ongeveer 20 kilometer.

Verbeterde kwaliteit van de data

De data is voornamelijk afkomstig uit seismische onderzoeken uitgevoerd door TEEC GmbH. Net zoals bij de vorige werkpakketten heeft de herbewerking geleid tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de data ten opzichte van de oude gegevens. Lagen die mogelijk interessant zijn voor geothermie zijn beter in beeld gebracht. Hiermee wordt de onzekerheid in de ondergrond verkleind. Deze resultaten zijn vooral relevant voor ondiepe en diepe geothermie, en dus niet voor het ultradiepe bereik. Dit komt door de manier waarop deze specifieke seismische lijnen destijds ooit zijn ontworpen en uitgevoerd.

Een waardevolle toevoeging aan de nieuwe data

De herbewerkte data zijn vooral nuttig in combinatie met de nieuwe seismische data die SCAN heeft verzameld tijdens de landelijke campagne. Alle data van dat onderdeel van het SCAN programma zijn  beschikbaar. Deze zijn van hogere kwaliteit dan de oude data en bestrijken gebieden waarvan tot nu toe weinig data beschikbaar waren. Ook worden in de nieuw verzamelde data diepere lagen beter in beeld gebracht. Deze diepe lagen kunnen doordat deze onderzoekslijnen veel langer zijn en op een andere manier worden uitgevoerd dan de oude seismiek, meer inzicht geven in het grotere regionale geologische beeld.

Een overzicht van eerder beschikbaar gemaakte gegevens, en het werk in uitvoering, is te vinden op de pagina uitvoering herbewerken data. Op dit moment wordt er gewerkt aan de herbewerking van een aantal nieuwe werkpakketten.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.