Menu
Onderzoeksboring in Heesch

Graafsebaan in Heesch

In november gaat de onderzoeksboring naar aardwarmte plaatsvinden op de Graafsebaan in Heesch. Vanaf deze locatie gaat SCAN een aantal verschillende aardlagen onderzoeken die mogelijk interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Omdat deze aardlagen in de ondergrond ver doorlopen zijn de gegevens die aan de Graafsebaan worden verzameld relevant voor het noordelijk deel van de provincies Noord-Brabant en Limburg en ook delen van de provincies Gelderland en Utrecht.

De onderzoeksboring is alleen gericht op het verzamelen van informatie. De SCAN boorput kan niet worden (her)gebruikt voor de productie van aardwarmte. Een boorput en een locatie voor de productie van aardwarmte voldoen aan wezenlijk andere eisen. Na het onderzoek wordt de locatie opgeruimd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

Status en planning
  • September 2024

    Naar verwachting start aanleg locatie

  • Oktober - november

    Naar verwachting opbouw van de boortoren

  • November t/m december

    Naar verwachting uitvoering onderzoeksboring

  • Januari 2025

    Naar verwachting afbouw van de boortoren, verwijderen locatie en cultuurtechnisch hertstel

Huidige fase Locatie Heesch:

Fase:

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Fase 5

Start opbouw locatie

? De werkzaamheden op de locatie starten met het opbouwen van de locatie. Het aanleggen en opbouwen van de locatie duurt ongeveer 8 tot 10 weken. Het is mogelijk dat er na het aanleggen van de locatie niet direct gestart kan worden met het opbouwen van de installatie en het onderzoek (fase 6)
Locatie van werkzaamheden
Boorlocatie
Waarom hier boren?

We gaan met deze SCAN-boring 250 miljoen jaar oude zandsteenlagen onderzoeken, die onderdeel zijn van de Hoofd-Bontzandsteen Subgroep en de Nederweert Zandsteen Formatie. We verwachten dat deze aardlagen hier zo’n 2000 meter diep liggen. De Hoofd-Bontzandsteen Subgroep heeft een dikte van ongeveer 170 m en de dikte van de Nederweert Zandsteen Formatie is nog onbekend. Ook onderzoeken wij hier de zandsteenlagen van de Formatie van Slochteren (ongeveer 260 miljoen jaar oud) en de kalk- en zandsteenlagen van de Krijtkalk Groep (ongeveer 60 tot 80 miljoen jaar oud). Deze lagen liggen hier mogelijk op een diepte van 2500 meter en 500 tot 1400 meter. Wij willen graag weten of die lagen er zijn en in welke mate die water kunnen doorlaten.

Download onze flyer

Onderzoek in de ondergrond naar aardwarmte

SCAN Flyer Downloaden

" Geheel vrijwillig ging ik ‘s nachts mijn bed uit om cementeren mee te kunnen maken "

Kari-Ann Marijnissen

Trainee Well Engineer

Lees meer Scan aardwarmte logo

" Het oppervlak van Mars en de Maan zijn soms beter in kaart gebracht dan de grond onder onze voeten "

Henk van Lochem

Geoscientist EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo

" De booractiviteiten kon de koeien en schapen niet deren "

Cees Hogenhout

Koeien- en schapenboer

Lees meer Scan aardwarmte logo

" In de jaren 70 en 80 zijn al algoritmes bedacht die we pas de laatste jaren op onze computers kunnen uitvoeren "

Johannes Rehling

Geoscientist at EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.

Contactformulier

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.