Onderzoeksboring in Heesch
Graafsebaan in Heesch
De onderzoeksboring naar aardwarmte op de Graafsebaan in Heesch is gestart. Vanaf deze locatie gaat SCAN een aantal verschillende aardlagen onderzoeken die mogelijk interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Omdat deze aardlagen in de ondergrond ver doorlopen zijn de gegevens die aan de Graafsebaan worden verzameld relevant voor het noordelijk deel van de provincies Noord-Brabant en Limburg en ook delen van de provincies Gelderland en Utrecht.
De onderzoeksboring is alleen gericht op het verzamelen van informatie. De SCAN boorput kan niet worden (her)gebruikt voor de productie van aardwarmte. Een boorput en een locatie voor de productie van aardwarmte voldoen aan wezenlijk andere eisen. Na het onderzoek, dat ongeveer 9 weken duurt, wordt de locatie opgeruimd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.
Onderwerpen
Status en planning
-
September 2024
Naar verwachting start aanleg locatie
-
Oktober - november
Naar verwachting opbouw van de boortoren
-
November t/m december
Naar verwachting uitvoering onderzoeksboring
-
Januari 2025
Naar verwachting afbouw van de boortoren, verwijderen locatie en cultuurtechnisch hertstel
Huidige fase Heesch:
Fase:
Opbouw installatie en start boring en onderzoek
De locatie is opgebouwd. Nu wordt de boorinstallatie in 1 week aangevoerd en opgebouwd en kan de boor- en onderzoeksfase worden gestart. Tijdens deze fase wordt er naar de geplande diepte geboord en wordt aansluitend het onderzoek uitgevoerd. Deze fase duurt tussen de 4 en 10 weken afhankelijk van de diepte van de put en het onderzoeksprogramma van deze boring.Locatie van werkzaamheden
Waarom hier boren?
We gaan met deze SCAN-boring 250 miljoen jaar oude zandsteenlagen onderzoeken, die onderdeel zijn van de Hoofd-Bontzandsteen Subgroep en de Nederweert Zandsteen Formatie. We verwachten dat deze aardlagen hier zo’n 2000 meter diep liggen. De Hoofd-Bontzandsteen Subgroep heeft een dikte van ongeveer 170 m en de dikte van de Nederweert Zandsteen Formatie is nog onbekend. Ook onderzoeken wij hier de zandsteenlagen van de Rotliegend Groep (ongeveer 260 miljoen jaar oud) en de kalk- en zandsteenlagen van de Krijtkalk Groep (ongeveer 60 tot 80 miljoen jaar oud). Deze lagen liggen hier mogelijk op een diepte van 2500 meter en 500 tot 1400 meter. Wij willen graag weten of die lagen er zijn en in welke mate die water kunnen doorlaten. De boring zal gaan tot een maximale diepte van ongeveer 3000 meter.