Menu
11 juni 2021

Zoeken naar locaties voor het SCAN onderzoek

We spraken met Henk van Lochem, geoloog bij EBN, over het werk dat vooraf gaat aan het bepalen van de zoekgebieden voor de SCAN boringen en over waarom dit onderzoek zo belangrijk is. “Alle data die vroeger met seismisch onderzoek vergaard werden voor de exploratie van olie- en gas, zijn vrij beschikbaar. Dit zijn waardevolle gegevens. Bij deze eerdere exploratie was men echter niet op zoek naar aardwarmte. De gegevens uit dit onderzoek zijn daarom niet optimaal voor wat wij nu willen bereiken” legt hij uit.

Hij vertelt ook waarom het belangrijk is om nu boringen uit te voeren. “De boringen die eerder gedaan zijn waren gericht op het vinden van olie of gas. De beschikbare boorgegevens hieruit zijn daarom beperkt bruikbaar, omdat deze niet gericht waren op onderzoek naar aardwarmtetoepassingen. Een boring levert ook informatie op die niet af te leiden is uit seismische data, zoals hoe snel water door het reservoir kan stromen”

“De boringen kunnen interessante nieuwe inzichten opleveren. We formuleren vooraf ideeën over wat we denken te gaan tegenkomen. Het is mooi als we die kunnen bevestigen, maar we weten vooraf niet zeker wat we precies gaan vinden. Het oppervlak van Mars en de Maan hebben we beter in kaart dan sommige delen van de Nederlandse ondergrond. Het seismisch onderzoek en de boringen van SCAN gaan hier verandering in brengen.”

Lees het volledige interview met Henk hier.

 

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.