Menu
13 januari 2023

Terugblik op drie jaar SCAN seismisch onderzoek en SCAN op de Dutch Exploration Day

Aandacht voor SCAN in First Break
In de januari-editie van First Break, een magazine voor geoscientists en geo-engineers, wordt uitgebreid aandacht besteed aan SCAN met een terugblik op drie jaar seismische campagne en het herbewerken van data. In deze thema editie beschrijven Johannes Rehling (senior geophysicist bij SCAN) en coauteurs de (geologische en geofysische) doelen van het onderzoek en de uitvoering van de omvangrijke operatie waarbij bijna 1800 kilometer nieuwe seismische data werden verzameld en in totaal nog eens 7500 kilometer bestaande data zullen worden herbewerkt.

Het team concludeert onder andere dat het herbewerken van bestaande data met moderne technieken kan leiden tot significante verbetering van de kwaliteit en bruikbaarheid van deze seismische gegevens voor geothermieprojecten. Met de landelijke seismische campagne heeft SCAN verder laten zien dat het zelfs in één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld mogelijk is een succesvolle seismische operatie op land uit te voeren. Met het seismisch onderzoek is SCAN na het afronden van deze landelijke campagne ook nog niet klaar. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van de onderzoeksboringen en hiervoor zullen aanvullende nieuwe seismische gegevens worden verzameld. Het artikel is (geofysisch) technisch van aard en Engelstalig. U kunt het artikel vinden op pagina 33 t/m 43 van de editie die u hier digitaal kunt lezen.

SCAN presentaties tijdens de Dutch Exploration Day
Op 17 november 2022 tijdens de 7e editie van de Dutch Exploration Day was er ook aandacht voor SCAN. Marten ter Borgh, exploration lead bij SCAN, besprak hier de resultaten van het seismisch onderzoek en de herbewerkte data en hoe deze worden ingezet om te bepalen waar de onderzoeksboringen de meest relevante gegevens op zullen leveren.

Verder presenteerde Adriaan Janszen, geoscientist bij SCAN, er ook de overwegingen rondom de eerste gekozen boorlocatie in het zoekgebied Amstelland. Welke lagen wil SCAN hier onderzoeken, wat wordt er precies onderzocht en voor welk gebied is de data uit deze boring relevant? Ook deze presentaties zijn Engelstalig met een zeer (geologisch) technische inhoud.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.