Menu
21 september 2022

SCAN selecteert laatste twee werkpakketten voor herbewerken

Een belangrijk onderdeel van het SCAN-programma is het herbewerken van oude seismische data. Hiervoor worden ruwe seismische gegevens die verzameld zijn in met name de jaren ’70 en ‘80 van de vorige eeuw met moderne technieken opnieuw bewerkt tot een seismische lijn. Dit leidt tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van deze lijnen. SCAN selecteert hiervoor weer twee nieuwe werkpakketten. Dit zijn tevens de laatste twee pakketten seismische data die SCAN zal herbewerken. In totaal zal SCAN binnen het programma daarmee zo’n 7500 kilometer oude seismische lijnen opnieuw bewerken. Naar verwachting wordt het laatste pakket lijnen halverwege 2023 beschikbaar gemaakt.

Het herbewerken van seismische data
De herbewerking van deze data wordt binnen het SCAN programma uitgevoerd in werkpakketten van steeds 500 tot 900 kilometer aan seismische 2D-lijnen. Eén van de nieuwe pakketten bevat een groep lijnen uit de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. Het andere pakket bestaat uit lijnen in Flevoland, Twente en de kop van Noord-Holland. De resultaten van deze twee werkpakketten worden in het tweede kwartaal van 2023 verwacht. Van vier werkpakketten zijn de eindresultaten inmiddels beschikbaar. Naast de twee nieuwe werkpakketten zijn er op dit moment nog vijf andere in uitvoering. De inhoud van de  pakketten en een overzicht van eerder beschikbaar gemaakte gegevens en van het werk in uitvoering is te vinden op de pagina uitvoering herbewerken data.

Een waardevolle toevoeging
De herbewerkte seismische lijnen zijn vooral nuttig in combinatie met de nieuwe seismische lijnen die SCAN heeft verzameld. De nieuwe lijnen zijn van hogere kwaliteit dan de oude data en bestrijken ook gebieden waar voorheen geen gegevens beschikbaar waren. Ook worden met de nieuwe seismische lijnen diepere lagen beter in beeld gebracht. Samen met de nieuwe SCAN-lijnen levert de herbewerkte data zo meer inzicht in het regionale geologische beeld en daarmee de geschiktheid van de ondergrond voor de winning van aardwarmte.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.