Menu
09 april 2020

Temperatuurmodellen voor het Dinantien-gesteente

Voor de toepassing van geothermie is het belangrijk dat er goede temperatuurmodellen bestaan van de Nederlandse ondergrond. Zo kunnen we zo goed mogelijk inschatten hoe warm het op welke diepte is. In dit onderzoek werd er speciaal gekeken naar de Dinantien kalksteenlaag. De Dinantien kalksteenlaag wordt gezien als een mogelijk reservoir voor het winnen van aardwarmte met temperaturen hoger dan 100 ºC en waar ook wel naar wordt gerefereerd als ultradiepe geothermie. Het onderzoek bestaat uit een bestaand temperatuurmodel voor de Nederlandse ondergrond. Dit model is verbeterd en verder uitgebreid voor de diepere lagen inclusief het Dinantien.

Voor het onderzoek is het temperatuur model voorzien van nieuwe gegevens zoals nieuwe en soms betrouwbaardere temperatuurmetingen van het Dinantien en jongere lagen, en verbeterde dieptekaarten van alle geologische lagen, inclusief het Dinantien. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van een nieuw faciesmodel van het Dinantien. Verschillende van deze gegevens zijn het resultaat van andere SCAN Dinantien studies.

Dankzij dit onderzoek kan er nu een betere inschatting gemaakt worden van de temperatuur van het Dinantien-gesteente, en ook van andere ondieper gelegen lagen in de Nederlandse ondergrond. De belangrijkste verschillen van de resultaten voor het Dinantien ten opzichte van een eerdere schatting zijn uitgebreid bekeken en verklaard. Ten opzichte van het oude model voorspelt het nieuwe model hogere temperaturen voor het Dinantien in een groot deel van Nederland.

Bekijk het rapport via de resultaten pagina van SCAN en lees meer.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.