Menu
16 april 2024

SCAN selecteert locatie voor onderzoeksboring in Ede

In het zoekgebied Ede-Veenendaal heeft SCAN een locatie gekozen voor een aardwarmte onderzoeksboring. De locatie ligt aan de Zuiderkade in Ede, in het buitengebied. Vanaf deze locatie zal SCAN een aantal verschillende lagen onderzoeken die mogelijk interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Omdat deze lagen in de ondergrond vaak ver doorlopen zijn de gegevens die op deze locatie worden verzameld relevant voor de provincie Gelderland, Utrecht en het zuidelijke deel van Noord-Holland. SCAN heeft in het zoekgebied Ede-Veenendaal ook onderzocht of een locatie in De Klomp geschikt was, deze locatie is afgevallen.

Locatie en omgeving

De locatie waar SCAN het onderzoek zal uitvoeren ligt aan de Zuiderkade ten zuiden van de snelweg A12 en niet ver van de grens tussen Utrecht en Gelderland. Het land is nu in gebruik voor maisteelt. Om de locatie goed bereikbaar te maken, en het verkeer in de omgeving zo min mogelijk te hinderen, zal er een afrit worden aangelegd vanaf de Zuiderkade. De betrokken overheden zijn geïnformeerd en ook de belanghebbenden in de directe omgeving van de locatie zullen per brief worden geïnformeerd. Ook wordt er een inloopbijeenkomst georganiseerd voor direct omwonenden.

Volgende stappen

SCAN heeft de benodigde vergunningen voor de onderzoeksboring op deze locatie aangevraagd. Wanneer deze zijn verleend kan er worden gestart met de voorbereidingen van het onderzoek. Het onderzoek zal naar verwachting worden uitgevoerd in 2025. Er wordt dan een tijdelijk terrein ingericht dat wordt verhard en omheind. Op het terrein wordt een boorinstallatie opgebouwd waarna het onderzoek kan worden uitgevoerd. De onderzoeksboring is tijdelijk en er zal maximaal 6 maanden op de locatie geworden worden. Daarna wordt het terrein weer opgeruimd en hersteld voor landbouw.

Meer informatie en updates

Op de SCAN website vindt u informatie over aardwarmte en de SCAN-boringen. Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen in dit, of andere, zoekgebieden dan kunt u zich inschrijven voor nieuws en updates. Of volg de vorderingen per zoekgebied op de pagina uitvoering SCAN-boringen.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.