Menu
19 juli 2023

Nieuwe herbewerkte data beschikbaar in Noord-Holland, Twente, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel

Een belangrijk onderdeel van het SCAN-programma is het herbewerken van bestaande seismische data. Met name in de jaren ‘70 en ‘80 zijn er seismische gegevens verzameld om de ondergrond in kaart te brengen. Deze gegevens zijn opnieuw samengebracht voor SCAN en verwerkt met moderne technieken. Binnen SCAN wordt de herbewerking uitgevoerd in werkpakketten van steeds enkele honderden kilometers aan seismische lijnen. In totaal is er inmiddels meer dan 6500 kilometer aan 2D-seismiek herbewerkt.

Van twee nieuwe pakketten zijn de resultaten nu beschikbaar. Met het opleveren van het ‘Holland-Twente’ pakket komt er ruim 900 kilometer lijnen beschikbaar in en rond West-Friesland, in Twente en in Utrecht. Het pakket bestaat uit 55 lijnen. Het andere pakket, ‘Brabant-C plus’ bestaat uit meer dan 800 kilometer aan lijnen die zich voornamelijk in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant bevinden. Dit pakket bestaat uit 46 lijnen. De lijnen hebben een gemiddelde lengte van 17 kilometer.

Verbeterde kwaliteit van de data

De data is voornamelijk afkomstig uit seismische onderzoeken uitgevoerd door NAM, Mobil, BP en Petroland. Net zoals bij de vorige werkpakketten heeft de herbewerking geleid tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de data ten opzichte van de oude gegevens. Lagen die mogelijk interessant zijn voor geothermie zijn beter in beeld gebracht. Hiermee wordt de onzekerheid in de ondergrond verkleind. Deze resultaten zijn vooral relevant voor ondiepe en diepe geothermie, en dus niet voor het ultradiepe bereik. Dit komt door de manier waarop deze specifieke seismische lijnen destijds ooit zijn ontworpen en uitgevoerd.

Een waardevolle toevoeging aan de nieuwe data

De herbewerkte data zijn vooral nuttig in combinatie met de nieuwe seismische data die SCAN heeft verzameld tijdens de landelijke campagne. Alle data van dat onderdeel van het SCAN programma zijn  beschikbaar. Deze zijn van hogere kwaliteit dan de oude data en bestrijken gebieden waarvan tot nu toe weinig data beschikbaar waren. Ook worden in de nieuw verzamelde data diepere lagen beter in beeld gebracht. Deze diepe lagen kunnen doordat deze onderzoekslijnen veel langer zijn en op een andere manier worden uitgevoerd dan de oude seismiek, meer inzicht geven in het grotere regionale geologische beeld.

Een overzicht van eerder beschikbaar gemaakte gegevens, en het werk in uitvoering, is te vinden op de pagina uitvoering herbewerken data. Op dit moment wordt er gewerkt aan de herbewerking van het allerlaatste pakket ‘IJsselmeer B-plus’ naar verwachting komen deze data in augustus beschikbaar. Daarmee wordt het onderdeel herbewerken afgesloten.

 

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.