Menu
20 juli 2021

Nieuwe herbewerkte data beschikbaar

Een belangrijk onderdeel van het SCAN-programma is het herbewerken van bestaande seismische data. Dit wordt ook wel ‘reprocessing’ van data genoemd. Met name in de jaren ‘70 en ‘80 zijn er seismische gegevens verzameld om de ondergrond in kaart te brengen. Deze gegevens zijn opnieuw samengebracht voor SCAN en verwerkt met moderne technieken. De nu herbewerkte data betreft lijnen uit seismische onderzoeken uit de provincie Utrecht, Flevoland en Gelderland. Het gaat in totaal om ongeveer 774 kilometer aan herbewerkte data, verspreid over 51 lijnen met een gemiddelde lijnlengte van 15 km. Van 21 van deze lijnen was tot op heden nog geen digitaal seismogram beschikbaar. De lijnen zijn afkomstig uit seismische onderzoeken uitgevoerd door Petroland in de jaren ‘80.

Verbeterde kwaliteit van de data
De herbewerking heeft wederom geleid tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de data ten opzichte van de oude gegevens. Lagen die mogelijk interessant zijn voor geothermie zijn beter in beeld gebracht. Hiermee wordt de onzekerheid in de ondergrond verkleind. Deze resultaten zijn vooral relevant voor ondiepe en diepe geothermie, en dus niet voor het ultradiepe bereik. Dit komt door de manier waarop deze specifieke seismische lijnen ooit zijn ontworpen en uitgevoerd.

Een waardevolle toevoeging aan de nieuwe data
De herbewerkte data zijn vooral nuttig in combinatie met de nieuwe SCAN seismische data die op dit moment worden verzameld. Deze zijn van hogere kwaliteit dan de oude data en bestrijken gebieden waarvan tot nu toe geen enkele data beschikbaar waren. Ook worden in de nieuw verzamelde data diepere lagen beter in beeld gebracht. Deze diepe lagen kunnen doordat deze onderzoekslijnen veel langer zijn en op een andere manier worden uitgevoerd dan de oude seismiek, meer inzicht geven in het grotere regionale geologische beeld.

Het herbewerken van data in SCAN
Binnen SCAN wordt de herbewerking uitgevoerd in werkpakketten van steeds enkele honderden kilometers aan seismische lijnen. In totaal is er inmiddels ongeveer 1850 km aan 2D-seismiek herbewerkt. Een overzicht van eerder beschikbaar gemaakte gegevens, en het werk in uitvoering, is te vinden op de pagina uitvoering herbewerken data. Gezien de gunstige resultaten  wordt er nu gewerkt aan de herbewerking van een volgende groep lijnen, ditmaal in Zeeland en het westen van Noord-Brabant.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.