Menu
28 november 2019

Herbewerkte seismische data voor gebied C beschikbaar

Een belangrijk onderdeel van het SCAN-programma is het herbewerken van bestaande seismische data. Dit wordt ook wel ‘reprocessing’ van data genoemd. Met name in de jaren 80 zijn er veel seismische gegevens verzameld om de ondergrond in kaart te brengen. Deze gegevens zijn nu opnieuw samengebracht voor SCAN en verwerkt door onderzoekers met de modernste technieken en rekenfaciliteiten. De kwaliteit van de seismiek is door deze reprocessing duidelijk toegenomen zowel voor ondiepe en diep gelegen lagen. Dit levert een beter beeld op van de ondergrond, dit maakteen betere inschatting mogelijk van het potentieel voor aardwarmte. De data sets behorend bij de eerste herbewerkte lijnen, grotendeels uit SCAN-gebied C, zijn nu beschikbaar en op te vragen via NLOG. Meer achtergrond over de lijnen is te vinden op de SCAN resultaten pagina.

Gezien de gunstige resultaten van deze eerste set data wordt er nu verder gegaan met het herbewerken van een volgende groep lijnen. Om dat mogelijk te maken worden er nieuwe sets velddata van seismische surveys bij elkaar gebracht. Vroeger bestond er geen verplichting voor bedrijven om deze velddata aan te leveren bij de overheid. Het SCAN programma is daarom afhankelijk van de eigen archieven van de olie- en gasbedrijven die het seismisch onderzoek toentertijd hebben uitgevoerd. Deze bedrijven werken hiervoor graag mee aan het SCAN onderzoek.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.