- Onderwerpen:
- Algemeen nieuws
- Seismisch onderzoek
Eerste seismische lijn SCAN beschikbaar
In februari 2019 vond het eerste seismische onderzoek van het SCAN-programma plaats. Dit onderzoek werd uitgevoerd langs een 29 km lange lijn tussen Almere en Utrecht. De gegevens die tijdens dit onderzoek werden verzameld zijn nu bewerkt tot een seismische lijn. Deze is beschikbaar via NLOG. De onbewerkte velddata van deze eerste lijn werd eerder al publiek gemaakt.
Het in februari 2019 uitgevoerde onderzoek betrof een test voor de rest van het SCAN-programma. Op basis van de ervaringen hier werd bepaald hoe het seismisch onderzoek in de rest van het land, dat in september 2019 van start is gegaan, zo efficiënt mogelijk kon worden ingericht.
De testlijn overlapt gedeeltelijk met de zgn. NAM-DEEP-lijn. Dit is een van de weinige seismische lijnen die specifiek als doel had om ook de zeer diepe ondergrond in kaart te brengen. Deze lijn is recentelijk herbewerkt. Met de SCAN-testlijn werd beoogd om ten minste tot een vergelijkbare datakwaliteit te komen. Dat doel is gehaald: de testlijn is van zeer goede kwaliteit en ook de zeer diepe lagen zijn in beeld gebracht.
Het verschil in datakwaliteit tussen de testlijn en oude 2D-seismische lijnen (voor herbewerking) die niet specifiek voor de diepere lagen verzameld werden is zeer groot. Ook de Dinantien kalksteen laag, van belang voor Ultradiepe Geothermie (UDG), kan herkend worden op de nieuwe seismische beelden.
Het 2 dimensionale beeld van de ondergrond is het eindproduct van een SCAN onderzoekslijn. De gegevens van de nu bewerkte lijn zijn nog niet geïnterpreteerd. De gegevens kunnen nu door geologen en geofysici gebruikt worden om inzicht te verkrijgen in de opbouw en structuur van de aardlagen en de potentie van aardwarmte in het onderzochte gebied.