Menu
24 juli 2024

Alle aanvullende lokale lijnen beschikbaar

Naast de landelijke seismische campagne heeft SCAN in een aantal gebieden ook nog aanvullend seismisch onderzoek uitgevoerd. Deze lokale lijnen zijn nodig om beter inzicht te krijgen in de opbouw van de ondergrond in voorbereiding op een eventuele onderzoeksboring in een gebied. Met de data kan een betere keuze gemaakt worden voor een geschikte locatie voor het onderzoek. In sommige gevallen kan deze aanvullende data ook bijdragen aan het besluit om een gebied of locatie af te laten vallen. Ook de gegevens van deze lijnen worden publiek toegankelijk gemaakt en zijn nu te vinden op NLOG.

Eerder publiceerde SCAN gegevens uit het aanvullend seismisch onderzoek in de zoekgebieden Utrecht-Oost, Amstelland, Deurne en Oss. Nu komen daar een aantal lijnen in de zoekgebieden Ede-Veenendaal, Apeldoorn-Deventer, Eindhoven, West-Brabant Noord en Haarlem-Amsterdam West bij. In totaal wordt er nu nog eens bijna 57 kilometer aanvullende seismiek beschikbaar gemaakt. Daarmee zijn alle lijnen van het aanvullend onderzoek, dat SCAN tot nu toe uitgevoerd heeft, gepubliceerd. Op de pagina ‘waar doen we onderzoek’ vindt u nu ook de de Shapefile-bestanden met de nieuwe lijnen.

Cross-spreads en widelines

Het uitvoeren van 2-dimensionale lijnen is voor SCAN de meest kostenefficiënte manier is om voor een groot gebied veel regionale informatie te verzamelen. Om een (onderzoeks)boring voor te bereiden en een geschikte locatie te vinden is 2D seismiek echter niet altijd voldoende. Een 3-dimensionale seismische survey kan hier beter inzicht bieden. 3D-seismiek is echter erg duur. Daarom heeft SCAN onderzoek gedaan naar twee andere opties voor de verzameling van seismische gegevens; cross-spread en widelines. De gegevens uit deze lijnen zijn gebruikt om de onderzoeksboringen voor te bereiden en de data van bijna 28 kilometer ‘widelines’ zijn nu ook beschikbaar.

Test met alternatieve seismische bron

In zoekgebied Haarlem-Amsterdam-West is op lijn 59 een test uitgevoerd met een alternatief voor schotgatseismiek; de ‘Storm eVibe-vibroseisbron’. Van deze lijn is een versie beschikbaar met de normale methode en een met het alternatief. De alternatieve techniek is ook getest in de bebouwde kom en deze versie is daarom langer dan de normale lijn. De test laat zien dat in dit zoekgebied schotgatseismiek betere resultaten geeft dan het geteste alternatief.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.