- Onderwerpen:
- Algemeen nieuws
- Meer onderzoeken
SCAN-kernstudierapporten beschikbaar
Naast het uitvoeren van onderzoeksboringen en het verzamelen en herbewerken van seismische data, heeft het SCAN team ook kernmateriaal laten onderzoeken uit oude boringen die werden uitgevoerd in Midden- en West-Nederland in de periode tussen 1950 en 2012. De in totaal 34 rapporten van deze boringen zijn nu beschikbaar via NLOG. Ook is er een er een overzichtsrapportage beschikbaar. Het onderzoek is voor SCAN uitgevoerd door PanTerra Geoconsultants uit Leiderdorp. Een deel van de boringen in de kernstudies zijn geselecteerd en betaald vanuit de REOS (Regionale Exploratie en Ontwikkelstrategie) projecten MRA (Metropoolregio Amsterdam), Utrecht en Leiden van EBN.
Wat is het doel van het onderzoek?
Het doel van deze toevoeging aan het SCAN-onderzoek is om een completer beeld te krijgen van het afzettingsmilieu en de aquiferkwaliteit van de Formatie van Slochteren tijdens het Rotliegend tijdperk. Deze lagen zijn interessant voor aardwarmtewinning in Midden- en West-Nederland door de mogelijke goede doorlatendheid en diepteligging van dit reservoir. Daarom wordt de Formatie van Slochteren ook aangeboord met een aantal SCAN-onderzoeksboringen.
Door de gegevens uit deze bestaande boringen te koppelen aan de nieuwe informatie die SCAN verzamelt ontstaat een completer beeld van de geschiedenis van deze lagen. Zo kan er worden bepaald welke processen belangrijk zijn voor het aanwezig zijn, en ook blijven, van een doorlatende gesteentelaag, en de geschiktheid ervan voor aardwarmtewinning.
Wat zijn de resultaten?
De onderzochte boringen laten zien dat in dit gebied de Slochteren-zandstenen vooral zijn afgezet in woestijnomstandigheden. Wel zijn er grote verschillen te zien in de verandering van de mineralen in deze gesteenten (“diagenese”) tijdens de begraving in de ondergrond. Sommige boorkernen laten zien dat aanzienlijke porositeit bewaard is gebleven en soms nog hoger is geworden door de oplossing van instabiele mineralen in de gesteenten. In andere boorkernen is te zien dat er aanzienlijke compactie (verdichting) en mineraalgroei heeft opgetreden in het gesteente, waardoor zowel de porositeit als de permeabiliteit juist aanzienlijk is verminderd.
Op de pagina ‘uitvoering onderzoeksstudies’ vindt u een overzicht van alle beschikbare kernstudies. Op de SCAN resultatenpagina vindt u het overzichtsrapport van alle studies en tabellen met gegevens uit de boringen.