Menu
13 december 2022

SCAN data basis voor potentie-onderzoek Noord-Holland en Flevoland

SCAN verzamelt ondergrond data voor de versnelling van aardwarmte. Om te komen tot een inzicht in de regionale potentie voor aardwarmte moeten deze data worden geïnterpreteerd. Een dergelijk potentie-onderzoek voerde IF Technology recent uit voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en EBN. SCAN seismische onderzoeksdata en bestaande boorputgegevens vormden de basis van het onderzoek. Uit het potentie-onderzoek blijkt dat in de ondergrond van deze provincies mogelijk drie watervoerende lagen geschikt zijn voor aardwarmtewinning.

Aanvullend aardwarmte-onderzoek nodig

Naar aanleiding van de uitkomsten van het potentie-onderzoek maken de provincie Noord-Holland en EBN verder aanvullend aardwarmte-onderzoek in de Metropoolregio Amsterdam mogelijk. De provincie Noord-Holland roept hiertoe per 1 maart 2023 een nieuwe subsidieregeling voor de bekostiging van gebiedsgericht seismisch onderzoek in het leven. MRA-gemeenten in de provincie kunnen tot eind 2024 hier aanspraak op maken. EBN zorgt voor de benodigde expertise en begeleiding van de gesubsidieerde onderzoeken. Deze samenwerking tussen Noord-Holland en EBN gaat ook verder in bestaande activiteiten in het kader van het SCAN-programma, zoals bijvoorbeeld de aangekondigde onderzoeksboring in Amstelland.

Ook aan de slag met SCAN data in uw provincie of gemeente?

Provincies en gemeenten die ook aan de slag willen met de door SCAN opgeleverde seismische data kunnen hiervoor contact opnemen met EBN.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.