Menu
30 april 2021

Nieuwe seismische data beschikbaar

De bewerkte data voor de nieuw verworven SCAN-lijnen 11, 17, 18, 25 en 27 t/m 29 zijn nu beschikbaar via NLOG. Veel van deze lijnen liggen in de omgeving van Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Maar ook het zuiden van het land is goed vertegenwoordigd met lijnen in Brabant en Limburg. Lijn 11 is bijzonder omdat het een verlenging is van de testlijn (lijn 1) waarmee het seismisch onderzoek begin 2019 van start ging. Deze lijn vormt nu samen met de lijn 1 een geheel en werd ook volledig opnieuw bewerkt. Dit zorgde voor nog betere resultaten. Lijn 17 en 18 liggen in elkaars verlengde, lijn 17 werd uitgevoerd voor het UDG consortium Oost-Brabant.

In totaal werden er met deze diverse groep lijnen meer dan 208 kilometer aan nieuwe seismische data beschikbaar gesteld. Deze lijnen doorkruisen samen 45 verschillende gemeenten en steken ook een stukje de grens over, Duitsland in. Het gaat hier om de zogenaamde bewerkte data; de onbewerkte velddata zijn ook op te vragen via NLOG.

Op dit moment wordt binnen het SCAN-programma ook gewerkt aan het herbewerken van bestaande seismische data in Utrecht, Flevoland en de Achterhoek. Deze gegevens worden eind juni verwacht. De bewerkte data van nieuwe lijnen in Oost-Brabant en Noord-Limburg worden in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

De nu gepubliceerde gegevens stellen belanghebbenden zoals geothermiebedrijven, overheden en onderzoeksinstituten in staat om een inschatting te maken van het potentieel van aardwarmte, door de seismische lijnen te interpreteren en lokaal aanvullend onderzoek uit te voeren. Daarnaast zal als onderdeel van het SCAN-programma op nader te bepalen locaties een aantal wetenschappelijke boringen worden uitgevoerd.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.