Menu
08 juni 2020

De kunst van het databewerken

Wij spraken met Johannes Rehling, geofysicus en werkzaam voor SCAN aan het bewerken en herbewerken van de verzamelde seismische data. Deze seismische velddata, of dit nu bestaande of nieuw verworven data zijn, bestaan uit enorme bestanden waarin heel veel informatie opgeslagen ligt.

Om van deze overdaad aan informatie beelden van de ondergrond te kunnen maken moeten deze data worden bewerkt. ‘Processing’ heet dit. In het geval van het herbewerken van bestaande data wordt dit ‘reprocessing’ genoemd.

“Processing is heel veel wetenschap, het zijn gewoon keiharde algoritmes die slimme mensen bedacht hebben” zegt Johannes. “Maar de manier waarop jij ze bij elkaar gebruikt, en met welke parameters, maakt het eigenlijk ook een kunst”.

Lees het volledige interview hier.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.