- Categorie:
- De Bilt
- Ede
SCAN publiceert eerste gegevens onderzoeksboringen De Bilt en Ede
De eerste onderzoeksresultaten van de SCAN-boringen in De Bilt en Ede zijn nu beschikbaar op NLOG.nl. Een overzicht van de gegevens die nu beschikbaar zijn, is hier (De Bilt) en hier (Ede) te vinden. Op deze pagina’s wordt ook aangegeven welke gegevens op een later moment gaan volgen.
Wat weten we nu over de boring in De Bilt?
Voor de boring in De Bilt zijn de gegevens van de productie- en injectietest, de boorgatmetingen en de eerste resultaten van de analyse van de boorkernen beschikbaar. De gegevens laten zien dat het technisch mogelijk is om heet water te winnen uit de Formatie van Slochteren. De doorlatendheid van deze laag is echter aan de lage kant*. Ook de Hoofdbontzandsteen is doorlatend. Verder onderzoek moet uitwijzen of rendabele projecten mogelijk zijn.
Wat weten we nu over de boring in Ede?
Van de onderzoeksboring in Ede zijn op het moment alleen boorgatmetingen beschikbaar. Om iets te zeggen over de doorlatendheid van de aardlagen moet hier eerst nog de productie- en injectietest uitgevoerd worden. Dat gaat in juni gebeuren en de gegevens zullen ongeveer een maand daarna beschikbaar zijn (hou de locatiepagina van Ede in de gaten voor de resultaten).
Op basis van de boorgatgegevens kan wel al gezegd worden dat voor de Formatie van Slochteren, de hoeveelheid water in de laag (de porositeit), hoog is. De dikte bedroeg zo’n 60 m. Ook twee andere lagen, de Vlieland Zandsteen en de Zechstein Randcarbonaat, zijn poreus. Een hoge porositeit is echter geen garantie voor rendabele projecten. Daarvoor is het nodig dat de laag ook doorlatend is. Dat moet blijken uit de productie- en injectietest en de analyse van de boorkernen.
Vervolg
Naast de genoemde productie- en injectietesten in Ede wordt de komende maanden voor beide boringen nog gewerkt aan de analyse van de boorkernen in het lab.
De gegevens die SCAN verzameld heeft kunnen worden gebruikt om een inschatting te maken van de geschiktheid van de ondergrond voor de ontwikkeling van aardwarmte als duurzame energiebron. De Provincie Utrecht gaat daarvoor samen met EBN en andere partijen in de regio een onderzoek uit laten voeren. Dit onderzoek moet uitwijzen wat de economische haalbaarheid van toekomstige aardwarmteprojecten in de provincie Utrecht. In Gelderland zal met de nieuwe SCAN-gegevens een actualisatie plaatsvinden van het eerder in opdracht door de provincie uitgevoerde onderzoek over de potentie van geothermie.
*Zowel de Formatie van Slochteren als de Hoofdbontzandsteen zijn getest en de puttestdata zijn van goede kwaliteit en goed te interpreteren. De transmissiviteit komt uit op ongeveer 6 Dm (Darcy-meter) voor de Formatie van Slochteren en ongeveer 5 Dm voor de Hoofdbontzandsteen. Het resultaat uit de productie- en injectietesten komt overeen met de boorgatmetingen en de eerste voorlopige resultaten van de kernanalyse. De temperatuur van het geproduceerde water was 76 °C voor de Formatie van Slochteren en 60 °C voor de Hoofdbontzandsteen. De verticale (bruto)dikte van de Formatie van Slochteren bedroeg 122 m en die van de Hoofdbontzandsteen 104 m.
Toelichting headerfoto: op de foto is boorgruis te zien.