Menu

Geheel vrijwillig ging ik ‘s nachts mijn bed uit om cementeren mee te kunnen maken

“In oktober 2023 begon ik met de eerste opdracht van mijn traineeship op de boorlocatie aan de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel. Ik vond het best spannend, vooral de eerste week. Wat ga ik precies doen, waar mag ik wel en niet komen op de boorlocatie, hoe zijn mijn collega’s? Ik kwam letterlijk in een andere wereld, in een bubbel, terecht. Het was in het begin vrij intensief en ik had nooit kunnen bedenken dat ik ’s nachts, geheel vrijwillig, mijn bed uit zou komen om het cementeren van de verbuizing* mee te kunnen maken”. Kari-Ann Marijnissen, Trainee Well Engineer bij EBN, is een van de trainees die werkte op de tijdelijke SCAN onderzoekslocaties in Ouder-Amstel en Heijningen.

“Al snel werden mijn werkzaamheden duidelijk. Zo hield ik mij bijvoorbeeld bezig met het plannen van de boorput, controleerde ik berekeningen en assisteerde ik de drilling supervisor. Ik hield in de gaten of dingen goed gingen, documenteerde die en bedacht hoe we verbeteringen konden doorvoeren. Samen met mijn collega Jaro Kloosterman (Trainee Production Engineer) heb ik een onderzoek gedaan naar werkzaamheden in combinatie met geluid. We hielden bij welke activiteiten en apparaten veel geluid produceerden, registreerden de hoeveelheid decibellen inclusief het tijdstip. Vervolgens hebben we verbeteringen doorgevoerd. Nu worden er bijvoorbeeld elektrische zagen in plaats van benzine kettingzagen gebruikt. Ook zagen we nu overdag de boorkernen, ‘s avonds is er minder geluid toegestaan. Tevens is er een nieuw type cement truck ingezet, die veel minder herrie maakt.”

Op de boorlocatie vonden regelmatig rondleidingen voor omwonenden en overheden plaats. Kari-Ann begeleidde veel van deze groepjes. “Omwonenden vinden het echt een uitje. Ze hebben vaak geen idee wat wij precies doen en wat aardwarmte inhoudt. Er gaat letterlijk een wereld voor hen open. Ik vind het bijzonder dat SCAN dit doet en dat ik en andere trainees mee mogen helpen om het verhaal te verspreiden. Het is leuk om aan mensen uit te leggen hoe onze operatie werkt en wat er allemaal te zien is in de diepe ondergrond.”

Wat ook bij het werken op een boorlocatie hoort zijn aangepaste arbeidstijden. “Ik werkte zeven dagen per week, 12 uur per dag. Meestal overdag van 7:00 tot 19:00 uur. Ik sliep dan in een hotel in de buurt. Vervolgens was ik een week vrij en ging ik naar huis. Mijn collega Jaro werkte als ik vrij was. We wisselden elkaar dus steeds af. Het fijne van dit schema is dat je geheel opgaat in je werk en geen afleiding hebt. Als je op de boorlocatie werkt is dat je leven. Het is heel overzichtelijk. Samen met de boorploeg leef je in een bubbel, iedereen heeft hetzelfde doel en je leert elkaar in korte tijd goed kennen. Dat zorgt voor een sterk saamhorigheidsgevoel. Dat vond ik fijn. Het nadeel was dat ik thuis soms dingen miste, zoals feestjes of verjaardagen. Na een boring is het gewone kantoorleven, met veel binnen zitten en online meetings, best even wennen. Als Jaro en ik elkaar op kantoor tegenkomen zeggen we vaak dat we het buitenspelen missen.”

In november start de tijdelijke SCAN onderzoeksboring in Heesch. Kari-Ann is ook weer van de partij. “Voor de derde keer haak ik aan als Trainee Well Engineer. Ik kijk ernaar uit om nieuwe dingen te leren en te zien wat er anders gaat bij deze operatie en boorput. Ik kan dan drie putten met elkaar vergelijken, dat vind ik interessant. Ook zal ik nieuwe mensen ontmoeten en met andere trainees gaan samenwerken. Ik kijk ernaar uit om later dit jaar weer de onderzoekboring-bubbel in te stappen.”

Video’s onderzoeksboring

Er zijn twee video’s gemaakt van de boring in Ouder-Amstel. De timelapse video toont in 2 minuten de opbouw, het onderzoek en de afbouw van de boorlocatie. Ook is er een video die meer uitlegt over het proces.

* Wat is cementeren van de verbuizing? Nadat er tot een bepaalde diepte is geboord, wordt er een verbuizing (casing) in het boorgat geplaatst. Cementeren is het pompen van cement in de ruimte tussen de verbuizing en het gesteente. Het cement wordt gepompt in vloeibare vorm, waarna het cement uithardt. Zo wordt er een stabiel en afgesloten boorgat gecreëerd. Hierna kan er met een kleinere diameter verder geboord worden.

Functie: Trainee Well Engineer

Publicatiedatum: 18 september 2024