Menu

SCAN was tijdens de EAGE Global Energy Transition Conference & Exhibition (EAGE GET) van 4 t/m 7 november goed vertegenwoordigd met een aantal technisch inhoudelijke sessies en een workshop. Het thema van de GET 2024 was ‘Versnelling van het pad naar een duurzame energietoekomst’ en richtte zich op een technisch publiek. De vijfde editie van deze conferentie was gevuld met een robuust technisch programma dat kennis integreert, disciplines overbrugt en helpt een richting te bepalen naar wereldwijde decarbonisatie.

In deze presentatie bespreekt Adriaan Janszen (geoscientist bij EBN) aardwarmte exploratie in Nederland door het SCAN programma. Deze (Engelstalige) presentatie kunt u hier downloaden.

SCAN was tijdens de EAGE Global Energy Transition Conference & Exhibition (EAGE GET) van 4 t/m 7 november goed vertegenwoordigd met een aantal technisch inhoudelijke sessies en een workshop. Het thema van de GET 2024 was ‘Versnelling van het pad naar een duurzame energietoekomst’ en richtte zich op een technisch publiek. De vijfde editie van deze conferentie was gevuld met een robuust technisch programma dat kennis integreert, disciplines overbrugt en helpt een richting te bepalen naar wereldwijde decarbonisatie.

In deze presentatie blikt Johannes Rehling (senior geophysicist bij EBN) terug op 5 jaar SCAN. De seismische acquisitie en de (her)bewerking van data. Deze (Engelstalige) presentatie kunt u hier downloaden.

Aanvullende seismische data

Deze 9 aanvullende lijnen werden verzameld als voorbereiding op de locatiekeuze voor een (mogelijke) onderzoeksboring in de zoekgebieden Ede-Veenendaal, Apeldoorn-Deventer, Eindhoven, West-Brabant Noord en Haarlem-Amsterdam West. In totaal wordt er nu nog eens bijna 57 kilometer aanvullende seismiek beschikbaar gemaakt.

Vibroseismiek testlijn

In zoekgebied Haarlem-Amsterdam-West is op lijn 59 een test uitgevoerd met een alternatief voor schotgatseismiek; de ‘Storm eVibe-vibroseisbron’. Van deze lijn is een versie beschikbaar met de normale methode en een met het alternatief.

Cross-spreads

Van de lijnen 59 en 60 (L3EBN2023A) en 64, 65 en 66 (L3EBN2023B) zijn ook cross-spreads beschikbaar. Ook werden er 4 km  widelines verzameld (lijn nummer en 64-65). Meer informatie over de cross-spreads en widelines vindt u hier.

Tijdens de landelijke seismische campagne heeft het SCAN programma voornamelijk gebruik gemaakt van 2-dimensionale lijnen. Dit is de meest kosten efficiënte manier is om voor een groot gebied veel informatie te verzamelen. Om een (onderzoeks)boring voor te bereiden en een geschikte locatie te vinden is 2D seismiek echter vaak niet voldoende. Een 3-dimensionale seismische survey kan hier beter inzicht bieden. 3D seismiek is echter erg duur. Daarom heeft SCAN onderzoek gedaan naar een twee andere opties voor het vormgeven van de verzameling van seismische gegevens.

Bij de ‘widelines’ methode wordt er een extra 2D seismische lijn geconstrueerd op basis van gegevens van twee parallelle lijnen die vlakbij elkaar lopen, tussen die lijnen in. Hierbij worden op de ene lijn ook de signalen van de andere lijn opgenomen, en vice versa. De ‘cross-spread’ methode bestaat uit twee of meer 2D lijnen die elkaar in rechte of schuine hoeken kruisen. Ook hier worden op de lijnen ook signalen van de schoten op de andere lijnen geregistreerd en vice versa waardoor er rond de kruispunten van de lijnen toch een simpel 3D-beeld ontstaat. Beide methoden blijken succesvol en leveren de benodigde data voor een fractie van de kosten van een 3D survey of een dicht 2D raster. Er wordt geconcludeerd dat de widelines en cross-spread methode voor het SCAN programma erg nuttig zijn gebleken.

Download hier het SCAN CrossSpread Widelines rapport (Engelstalig)

Download hier een shapefile met alle cross-spreads.