Menu
Onderzoek in de diepe ondergrond

SCAN-boringen

Een deel van het SCAN programma bestaat uit het uitvoeren van 10 onderzoeksboringen. Deze SCANboringen hebben als doel het verzamelen van data. Deze data vormen een belangrijke aanvulling op de kennis die al verzameld is (en nog wordt verzameld) door middel van seismisch onderzoek. Ook heeft de herbewerking van data (verkregen door eerder seismisch onderzoek) waardevolle input opgeleverd.

Met de onderzoeksboringen wordt aanvullende data opgehaald. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de eigenschappen van de aardlagen om te bepalen of die voldoende doorlatend zijn om er warm water uit op te kunnen pompen. Ook geeft een boring informatie over de temperatuur en de samenstelling van het water.

Deze extra informatie is nodig om een beter beeld te krijgen van onze ondergrond. Met die kennis kunnen we de mogelijkheden van aardwarmte voor Nederland beter inschatten en de kans op succesvolle aardwarmteprojecten vergroten.

Aanvulling op seismische data 

De eerste fase van het SCAN programma bestond uit het in beeld brengen van de Nederlandse ondergrond door middel van seismisch onderzoek. SCAN is gestart met dit type onderzoek omdat hiermee snel een relatief groot gebied kan worden onderzocht. Seismisch onderzoek geeft een goed beeld van de aanwezigheid, continuïteit, diepte en dikte van mogelijk interessante reservoirs voor de winning van aardwarmte. Om ook iets te kunnen zeggen over de doorlatendheid en temperatuur, en daarmee de hoeveelheid warmte die de ondergrond kan leveren, zijn ook onderzoeksboringen nodig. Ook zijn boringen een belangrijk ijkpunt voor de interpretatie van seismische data. Zo kan er worden onderzocht of een bepaalde aardlaag inderdaad behoort tot de verwachte gesteente-groep. 

Hoe ziet een SCAN boring eruit? 

Voor een onderzoeksboring zal een terrein worden aangelegd waarop een boortoren wordt geplaatst met een lengte van ongeveer 41 m hoog. Vervolgens boren we een gat tot maximaal 2,5e km diepte. Het boorgat is aan de bovenkant 40-60 cm, en onderaan zo’n 15 cm in doorsnee. Daarna worden de dikte en eigenschappen van de aardlagen onderzocht. Het totale proces, inclusief op- en afbouw, duurt ongeveer 6 maanden (afhankelijk van de diepte waarop het onderzoek gaat plaatsvinden). Na het onderzoek wordt het gat gedicht en de locatie teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Na de boring is er dus niets meer te zien.

Bij het uitvoeren van de boorwerkzaamheden zal er, net als bij seismisch onderzoek, veel aandacht worden besteed aan omgevingscommunicatie. Er wordt voor gezorgd dat eventuele overlast minimaal is en binnen de wettelijke normen blijft.

Hoe ziet het proces eruit? 

SCAN heeft voor de onderzoeksboringen 10 zoekgebieden geselecteerd met behulp van data die is verkregen door seismisch onderzoek. Bij deze selectie werd onder andere gekeken naar de bovengrondse warmtevraag en de mogelijke geschiktheid van de ondergrond voor aardwarmte. Op de pagina uitvoering SCAN-boringen vindt u een overzicht van de vorderingen per zoekgebied of locatie.
Alle data die verzameld wordt zal beschikbaar worden gemaakt via NLOG

De eerste boring is eind 2023 uitgevoerd in Ouder-Amstel (Amstelland).

Meer informatie 

Wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u zich aanmelden voor digitale nieuwsberichten en updates

Download onze flyer

Onderzoek in de ondergrond naar aardwarmte

SCAN Flyer Downloaden