Het SCAN programma voert onderzoek uit in de Nederlandse ondergrond om in beeld te brengen waar we de beste kansen hebben om aardwarmte te benutten. SCAN kijkt met name naar gebieden waar nog relatief weinig ondergrond informatie beschikbaar is. SCAN wordt uitgevoerd met een subsidie van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen Economische Zaken en Klimaat) door EBN in samenwerking met TNO.
Aardwarmte kan een grote rol hebben in de energietransitie. De ondergrond moet hier echter geschikt voor zijn. In delen van Nederland is veel kennis van de ondergrond. Er zijn echter ook gebieden waar nog maar weinig gegevens beschikbaar zijn. Zonder deze kennis is het moeilijk om te investeren in een aardwarmteproject.
Binnen het SCAN-programma worden gegevens verzameld die nodig zijn om met meer nauwkeurigheid in te schatten waar de ondergrond in Nederland geschikt is voor aardwarmtewinning. Door het beschikbaar stellen van data kan het opstarten van projecten worden versneld.
SCAN bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het verzamelen van informatie uit nieuw seismisch veld-onderzoek
- Het herbewerken van bestaande seismische data met nieuwe technieken
- Het verwerven van nieuwe data van de ondergrond door onderzoeksboringen
Seismisch onderzoek heeft minimale impact op de natuur. De meeste werkzaamheden worden per voet uitgevoerd. In het gebied worden vooraf de natuurwaarden nauwkeurig onderzocht. In kwetsbare gebieden begeleidt een ecoloog en/ of de terreinbeheerder het onderzoek. Daar waar nodig worden tijdens het broedseizoen aanvullende maatregelen getroffen.