Menu
23 november 2023
  • Categorie:
  • Amstelland (boorlocatie in Ouder-Amstel)

SCAN-boring bereikt maximale diepte in Ouder-Amstel

SCAN is op de onderzoeklocatie in Ouder-Amstel op een diepte van ongeveer 2227 meter aangekomen. Dit is de maximale diepte van deze onderzoeksboring. De zandstenen van het Slochteren-reservoir zijn aangetroffen en hebben hier een dikte van meer dan honderd meter. Het onderzoeken van deze zandsteenlaag was het hoofddoel van deze onderzoeksboring. SCAN heeft al veel data kunnen verzamelen. Zo is er bijvoorbeeld een 80 meter lange gesteentekern genomen in deze gesteenteformatie. Op dit moment worden de laatste metingen uitgevoerd.

Dat de boorfase is afgerond betekent niet dat het onderzoek is afgelopen. Het is daarom nu nog te vroeg om mededelingen te doen over de doorlatendheid van de aangetroffen zandstenen. De komende tijd worden nog meer data verzameld. Zo wordt er in de zandsteenlaag waar we nu aangekomen zijn onder andere een zogenaamde ‘puttest’ uitgevoerd. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid water uit de laag omhoog en weer teruggepompt zoals dat ook zou gebeuren tijdens de winning van aardwarmte. Dit vertelt ons veel over de potentie van deze laag voor de winning van aardwarmte. Naar verwachting is het onderzoek op deze locatie eind december klaar. Daarna wordt het terrein teruggebracht in de originele staat.

Gesteentekernen door SCAN verzameld uit de Slochteren Formatie

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.