Menu
13 mei 2022

SCAN selecteert twee nieuwe werkpakketten voor herbewerken

Een belangrijk onderdeel van het SCAN-programma is het herbewerken van oude seismische lijnen. Hiervoor worden gegevens die verzameld zijn in met name de jaren ’70 en ‘80 van de vorige eeuw opnieuw bewerkt met moderne technieken. Dit leidt tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van deze lijnen. SCAN heeft nu twee nieuwe werkpakketten voor het herbewerken van oude seismische data vastgesteld. De pakketten bestrijken delen van Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland.

Het herbewerken van data
De herbewerking van deze data wordt binnen het SCAN programma uitgevoerd in werkpakketten van steeds enkele honderden kilometers. Eerder werden er al vier werkpakketten van in totaal 1547 km van dit soort gegevens opgeleverd. Ook zijn er op dit moment twee andere werkpakketten in uitvoering. Een overzicht van eerder beschikbaar gemaakte gegevens, het werk in uitvoering en de inhoud van de nieuw vastgestelde pakketten is te vinden op de pagina uitvoering herbewerken data.

Naast de twee nieuw aangekondigde werkpakketten wordt er ook gewerkt aan het voorbereiden van een derde nieuw werkpakket voor herbewerken. Dit pakket zal seismische lijnen uit Twente en de kop van Noord-Holland gaan bevatten. De precieze inhoud van dit werkpakket zal naar verwachting in de komende maanden worden aangekondigd. Houd hiervoor het nieuws op de SCAN website in de gaten.

Een waardevolle toevoeging
De herbewerkte seismische lijnen zijn vooral nuttig in combinatie met de nieuwe seismische lijnen die SCAN heeft verzameld. De nieuwe lijnen zijn van hogere kwaliteit dan de oude data en bestrijken ook  gebieden waar voorheen geen gegevens beschikbaar waren. Ook worden met de nieuwe seismische lijnen diepere lagen beter in beeld gebracht. Samen met de nieuwe SCAN-lijnen levert de herbewerkte data zo meer inzicht in het regionale geologische beeld en daarmee de geschiktheid van de ondergrond voor de winning van aardwarmte.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.