Menu
08 december 2020

SCAN seismisch onderzoek verzamelt 1000e kilometer data

Passeerde het SCAN seismisch onderzoek eerder dit jaar al de 500 kilometer, deze week werd bij de gemeente Laarbeek (Noord-Brabant) feestelijk ook de 1000e kilometer data verzameld. Reden genoeg voor de crew om die dag te beginnen met warme worstenbroodjes. Zeer welkom op deze koudere dagen en heel erg verdiend. Sinds september 2019 is het team van Rossingh Geophysics bijna non-stop aan het werk om voor het SCAN-programma de nieuwe seismische data te verzamelen. Naar verwachting is SCAN eind 2021 klaar met het verzamelen van de nieuwe seismische data. Hiermee is het programma echter nog niet afgelopen.

Een behoorlijke operatie

Het opzetten en soepel laten verlopen van deze operatie, die langs vooraf zorgvuldig bepaalde rechte lijnen van tientallen kilometers lang door het Nederlands landschap beweegt, is een behoorlijke logistieke klus. Zo weet ook Rutger Peenstra, projectmanager geotechnische operaties, die regelmatig te vinden is in het veld of op het veldkantoor. Hij is trots op deze ‘prestatie van formaat’ van iedereen die zich in en buiten het veld inzet voor deze operatie.

“Samen met aannemer Rossingh Geophysics hebben we een geweldige samenwerking opgebouwd. Waarmee we laten zien dat we de verzameling van nieuwe seismische data veilig en efficiënt kunnen uitvoeren met een kwalitatief hoogwaardige eindproduct als gevolg”

Het SCAN seismisch onderzoek is inmiddels een of soms zelfs meerdere keren, langs geweest in meer dan 130 gemeentes. Er werd zelfs een uitstapje gemaakt over de Duitse grens. Er werden ongeveer 16.000 gaten geboord, bijna 200.000 geofoons geplaatst en meer dan 148.000 uren in het veld gewerkt.

Bijzondere momenten

Dit type onderzoek is Nederland niet onbekend; met name in de jaren 70 en 80 werd er al veel seismisch onderzoek gedaan. Van deze zogenaamde ‘vintage’ data maakt SCAN ook dankbaar gebruik en werkt deze door nieuwe bewerking op naar een hogere kwaliteit. Toch is een seismische operatie nu wel weer een bijzondere verschijning in het landschap en soms liet deze zich ook op bijzondere plekken zien. Zo was het team bijvoorbeeld te vinden op de luchthaven van Schiphol, waar onder begeleiding onderzoek werd uitgevoerd tussen de Zwanenburg- en de Polderbaan. Ook werd er onderzoek gedaan op de Westeinderplassen, waarvoor pontons werden gebruikt.

We zijn nog niet klaar

Met nu 1000 kilometer op de teller is het seismisch onderzoek nog lang niet afgelopen, het loopt nog ten minste door tot eind 2021. Maar ook dan is het SCAN-programma nog niet klaar. Naast het herbewerken van bestaande, en het verzamelen van nieuwe, seismische data worden nu ook de eerste voorbereidingen getroffen voor wetenschappelijke boringen. Hiervan worden naar verwachting in 2022 de eerste uitgevoerd om zo een nog beter inzicht te krijgen in de ondergrond.

Gitta Zaalberg, programmamanager geotechnische operaties bij EBN, heeft vol vertrouwen in de uitvoering van de seismische lijnen die nog in de planning staan om het eerste deel van het SCAN -programma af te kunnen ronden.

Kilometer na kilometer, week in, week uit wordt het seismisch onderzoek uitgevoerd dankzij de enorme inzet van een kundig en zeer gemotiveerd team en de medewerking van de vele betrokkenen op en rond de lijnen. Samen werken we zo aan deze belangrijke stap in het realiseren van duurzame warmte” 

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.