Menu
Tijdelijke afrit voor aardwarmte boring Ouder-Amstel
Onderzoeksboring in Amstelland

Burgemeester Stramanweg, Ouder-Amstel

SCAN is gestart met de onderzoeksboring voor aardwarmte in de gemeente Ouder-Amstel. Hiervoor werd in juni 2023 eerst een tijdelijke op- en afrit vanaf de Burgemeester Stramanweg aangelegd zodat het terrein bereikbaar werd voor het werkverkeer. Het aanleggen van de onderzoekslocatie zelf is gestart in het najaar van 2023 en eind oktober is SCAN ook gestart met de boorwerkzaamheden en het onderzoek. Vanaf het moment dat de locatie is aangelegd zijn wij hier in totaal ongeveer zes maanden bezig. We verharden en omheinen hiervoor eerst een tijdelijk terrein. Dan wordt de boorinstallatie aangevoerd en opgebouwd en het onderzoek uitgevoerd. Na het onderzoek ruimen wij alles weer op en ziet het terrein er weer uit zoals voor het onderzoek. In de planning geven wij aan wanneer wij verwachten de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Houd voor de meest recente planning deze pagina in de gaten, deze kan worden gewijzigd.

Status en planning
 • 6-11 juni 2023

  Aanleg tijdelijke toegangsweg Burgemeester Stramanweg

 • Augustus/ september 2023

  Start opbouw locatie

 • Begin oktober 2023

  Start aanvoer en opbouw boortoren

 • Eind oktober 2023

  Start onderzoek

 • December 2023

  Afvoeren installatie en start afbreken locatie

 • Februari 2024

  Terugbrengen locatie in originele staat

Huidige fase Amstelland:

Fase:

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Fase 8

Werkzaamheden op locatie afgerond

? Alle werkzaamheden zijn afgerond en de locatie is opgeruimd. SCAN is klaar met deze onderzoeksboring. De locatie kan daarmee terug gebracht worden in de originele staat en binnen een half jaar is er niets meer van het onderzoek te zien.
Locatie van werkzaamheden
Boorlocatie
Waarom naar aardwarmte boren in Ouder Amstel?

Wij zijn op zoek naar aardlagen die interessant zijn voor de winning van aardwarmte, oftewel geothermie. Op deze locatie kunnen wij met één boring meerdere aardlagen onderzoe­ken. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. Een boring op een slim gekozen locatie, zoals op de Burgemeester Stramanweg levert daarom informatie op voor een veel groter gebied: we krijgen hiermee informatie over de mogelijkheid van aardwarmte voor: het zuidelijk deel van de provin­cie Noord-Holland; heel Utrecht; heel Flevo­land en zelfs delen van Gelderland.

Wij gaan met deze SCAN-boring een ongeveer 260 miljoen jaar oude zandsteenlaag onderzoeken, deze heet de Formatie van Slochteren. Wij verwachten dat deze aardlaag hier zo’n 2200 meter diep ligt. De laag heeft een dikte van ongeveer 150 meter. Ook onderzoeken wij of hier de zandsteenlagen van de Rijnland Groep (ongeveer 130 miljoen jaar oud) en de kalksteenlagen van de Krijtkalk Groep (ongeveer 80 miljoen jaar oud) aanwezig zijn. Deze lagen liggen hier mogelijk op ongeveer 1600 en 1000 meter diepte. Wij willen graag weten of die lagen er zijn in welke mate zij water kunnen doorlaten. Dat is belangrijk voor de winning van aardwarmte.

Kijk regelmatig op deze pagina of meld u aan voor de SCAN updates voor Amstelland. Zo blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de onderzoek locatie aan de Burgemeester Stramanweg.

Download onze flyer

Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

SCAN Flyer Downloaden

"

"De Sahara onder Amsterdam onderzoeken met de onderzoeksboring in Amstelland "

Adriaan Janszen

Geoscientist EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo

"

"Kennis en technologie uit de olie- en gasindustrie inzetten voor aardwarmte onderzoek "

Reinout Storm

Projectleider SCAN-boringen

Lees meer Scan aardwarmte logo

"

"Het oppervlak van Mars en de Maan zijn soms beter in kaart gebracht dan de grond onder onze voeten "

Henk van Lochem

Geoscientist EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo
marten ter borgh

"

"SCAN biedt meer zekerheid over de kansen van aardwarmte "

Marten ter Borgh

Geoscientist EBN

Lees meer Scan aardwarmte logo

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.

Contactformulier

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.