Menu
27 januari 2021

Nieuwe seismische data beschikbaar

De nieuw verworven seismische data van SCAN-lijnen 12 tot en met 16 zijn nu beschikbaar via NLOG. Lijnen 12 tot en met 15 liggen in de omgeving van Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Zutphen. Ze doorkruisen in totaal 13 gemeentes. Lijn 16 begint ten zuiden van Nijmegen, doorkruist zeven gemeenten en eindigt in Peel en Maas in Limburg. Ook zijn de bewerkte data van de lijnen 6 tot en met 10 nu beschikbaar. Deze lijnen werden uitgevoerd voor het consortium Tellus Renkum als onderdeel van het Programma UDG.

Het gaat hier om de zogenaamde bewerkte data; de onbewerkte velddata zijn ook te vinden op NLOG. Op dit moment wordt binnen het SCAN-programma ook gewerkt aan het herbewerken van bestaande seismische data voor dezelfde regio. Het is dus de verwachting dat er snel nog meer relevante gegevens over de ondergrond voor dit deel van Nederland beschikbaar zullen komen.

De seismische lijnen zijn van zeer hoge kwaliteit en kunnen daarom veel toevoegen aan de bestaande kennis van de ondergrond in deze gebieden. Door de hoge kwaliteit van de data zijn de lagen waarvan het vermoeden bestaat dat deze geschikt zouden kunnen zijn voor de winning van aardwarmte, bijvoorbeeld de Rotliegend-zandstenen, goed zichtbaar.

De nu gepubliceerde gegevens stellen belanghebbenden zoals als geothermiebedrijven, overheden en onderzoeksinstituten in staat om een inschatting te maken van het potentieel van aardwarmte. Vanuit SCAN worden geen vervolgstappen uitgevoerd, zoals het interpreteren van seismische data. Behalve deze interpretatie is lokaal aanvullend onderzoek ook altijd nodig. Wel is het de bedoeling dat als onderdeel van het SCAN-programma, op nader te bepalen locaties, een aantal wetenschappelijke boringen zal worden uitgevoerd.

 

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.