Menu
23 februari 2021

Nieuwe seismische data beschikbaar

De nieuw verworven seismische data van SCAN-lijnen 21 tot en met 24 zijn nu beschikbaar via NLOG. Lijn 23 en 24 liggen in de omgeving van Utrecht, Breukelen, en Amsterdam. Ze doorkruisen in totaal 11 gemeenten. Van lijn 24 is de zuidelijke helft onderzocht, en een voorlopige versie van deze data voor het reeds onderzochte gedeelte wordt nu publiek gemaakt. De definitieve data van deze lijn volgen wanneer het onderzoek op deze lijn is afgerond. Lijn 21 en 22 werden onderzocht voor het GOUD-project als onderdeel van het programma UDG. Deze lopen door acht verschillende gemeenten ten noord- en zuidoosten van Utrecht. In totaal worden nu 118 km nieuwe seismische data beschikbaar gesteld.

Het gaat hier om de zogenaamde bewerkte data; de onbewerkte velddata zijn ook op te vragen via NLOG. Op dit moment wordt binnen het SCAN-programma ook gewerkt aan het herbewerken van bestaande seismische data in  Utrecht en Flevoland, en er wordt gewerkt aan het bewerken van nog drie SCAN-lijnen (11, 25 en 28). Het is dus de verwachting dat er binnen afzienbare tijd  nog meer relevante gegevens over de ondergrond voor dit deel van Nederland beschikbaar zullen komen.

De nu gepubliceerde gegevens stellen belanghebbenden zoals geothermiebedrijven, overheden en onderzoeksinstituten in staat om een inschatting te maken van het potentieel van aardwarmte, door de seismische lijnen te interpreteren en lokaal aanvullend onderzoek uit te voeren. Daarnaast zal als onderdeel van het SCAN-programma op nader te bepalen locaties een aantal wetenschappelijke boringen worden uitgevoerd.

Updates in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en/of alle updates over het onderzoek, laat dan je e-mailadres achter. Je kunt je apart aanmelden voor het algemene nieuws of voor de operationele updates. Je ontvangt maximaal één keer per week een overzicht als er nieuwe berichten zijn.

SCAN is een gezamenlijk project van EBN (Energie Beheer Nederland) en TNO. Uw aanmelding/gegevens worden in opdracht van SCAN door EBN verwerkt. In alle  mails die u van SCAN ontvangt staat onderaan de optie ‘uw gegevens bijwerken’. Als u daarop klikt, kunt u uw profiel bewerken en/of uw gegevens verwijderen. Meer informatie over hoe EBN omgaat met uw privacy vindt u in het EBN privacystatement.